SKŁADNIKI : na dwie blaszki
- 100 g masła naturalnego
- 100 g zmielonych orzechów bez dodatku soli ( wychodzi jedna szklanka po zmieleniu)
- 150 g mąki (1 i 1/2 szklanki)
- 2 żółtka
- cukier waniliowy
- 50 g cukru pudru (1/2 szklanki)
- 1 cukier waniliowy + 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- dowolna posypka
Mąkę mieszamy z zmielonymi orzechami.Wsypujemy na deskę lub miskę,dodajemy cukry,żółtka,miękkie masło i zagniatamy aż wszystko się połączy.Ciasto jest bardzo kruche,jeżeli nie będzie się chciało zagnieść dodajemy odrobinę masła.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy,wycinamy foremką ciastka,układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.Pieczemy 10-15 minut w 180 *C.
Cukier waniliowy mieszamy z cynamonem i dowolną posypką,wysypujemy na talerzyk i obsypujemy nią jeszcze ciepłe ciastka.
W razie kiedy posypka nie chce się przykleić przygotowujemy lekki lukier z 1/2 części białka jajka kurzego wymieszanego z 2-3 łyżkami cukru pudru.Smarujemy pędzelkiem ciastka i posypujemy posypką.
Ciasteczka świetnie się przechowują w zamkniętym pojemniku.
Smacznego.
Dodaj napis |
Orzechowe moje ulubione <3
OdpowiedzUsuńPyszności, muszę takie zrobić, kupiłam właśnie takie różne posypki do wypieków w Lidlu, idealna dekoracja :)
OdpowiedzUsuńŁadnie takie ciasteczka wyglądałyby jako ozdoba na choince :-)
OdpowiedzUsuń