KRUCHE CIASTECZKA ORZECHOWE

20.11.2013
data:post.title
Ciasteczka orzechowe są idealne do pochrupania,wyśmienite do kawki lub herbaty.Ciasto szybko się zagniata ,raz dwa wycina i krótko piecze.Orzechy dodajemy mielone,dowolne lub miks różnych.Ja upiekłam wersję ciasteczek z orzechami ziemnymi.Wyszły pyszne.



                                                                   SKŁADNIKI : na dwie blaszki 
  • 100 g masła naturalnego
  • 100 g zmielonych orzechów bez dodatku soli ( wychodzi jedna szklanka po zmieleniu)
  • 150 g mąki (1 i 1/2 szklanki)
  • 2 żółtka 
  • cukier waniliowy
  • 50 g cukru pudru (1/2 szklanki)
                                                                  DODATKOWO : 
  • 1 cukier waniliowy + 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • dowolna posypka
                                                             PRZYGOTOWANIE : 
Mąkę mieszamy z zmielonymi orzechami.Wsypujemy na deskę lub miskę,dodajemy cukry,żółtka,miękkie masło i zagniatamy aż wszystko się połączy.Ciasto jest bardzo kruche,jeżeli nie będzie się chciało zagnieść dodajemy odrobinę masła.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy,wycinamy foremką ciastka,układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.Pieczemy 10-15 minut w 180 *C.
Cukier waniliowy mieszamy z cynamonem i dowolną posypką,wysypujemy na talerzyk i obsypujemy nią  jeszcze ciepłe ciastka.
W razie kiedy posypka nie chce się przykleić przygotowujemy lekki lukier z 1/2 części białka jajka kurzego wymieszanego z  2-3 łyżkami cukru pudru.Smarujemy pędzelkiem ciastka i posypujemy posypką.
Ciasteczka świetnie się przechowują w zamkniętym pojemniku.
Smacznego.

Dodaj napis

4 komentarze

  1. Pyszności, muszę takie zrobić, kupiłam właśnie takie różne posypki do wypieków w Lidlu, idealna dekoracja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładnie takie ciasteczka wyglądałyby jako ozdoba na choince :-)

    OdpowiedzUsuń