SKŁADNIKI :
- 2 szklanki maki pełnoziarnistej
- 1 szklanka maki pszennej
- 2 jaka
- 1 łyżka oleju
- odrobina ciepłej wody do zagniecenia ciasta ( około 1/2 szklanki)
Próbowałam przygotować ten makaron z samej maki pełnoziarnistej,jednak bardzo się kruszył i nie dało się zrobić cienkiego makaronu.Po zmieszaniu mąk uzyskałam ciasto bardziej elastyczne.
Mąki wsypujemy na stolnicę,wbijamy jajko,dodajemy olej i zagniatając dolewamy ciepłej wody.Ciasto powinno wyjść zbite i twarde.Kroimy je na kawałki,lekko rozgniatamy,posypujemy mąką i wałkujemy na bardzo cienki placek,cały czas posypując je mąką pszenną.Ja używam maszynki do makaronu więc ona skraca czas wałkowania i krojenia makaronu.
Moja babcia suszyła 30 minut,cienko rozwałkowane płaty ciasta,następnie płat zwijała w rulon i cieniutko kroiła.Każdy ma jakiś swój sposób na krojenie makaronu,u mnie maszynka z której jestem bardzo zadowolona.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z 1 łyżką soli,wrzucamy pokrojony makaron,gotujemy około 2-3 minut.Odcedzamy,płuczemy zimną wodą i przekładamy do miski.Makaron kropimy olejem i potrząsamy.Unikniemy sklejania się nitek.
Makaronu gotujemy tyle ile będzie zjedzone,nadmiar suszymy,na blaszce w ciepłym pomieszczeniu do całkowitego wyschnięcia.
domowy makaron to poezja :) dzisiaj robiłam do rosołu i smakował jak żaden inny :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam makaronu w domu, świetne:)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowy makaron :-)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam domowy makaron, a taki pełnoziarnisty jest zdecydowanie smaczniejszy :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione;)
OdpowiedzUsuńIle kalorii ma taki makaron w 100 g? :)
OdpowiedzUsuńZ samej maki żytniej pełnoziarnistej jest dobry. Właśnie go zrobilam i nic się nie kruszy. Makaron trzeba kroić jak jest elastyczny a nie przesuszony.
OdpowiedzUsuńPrzepis jest nieprecyzyjny. Mąka pełnoziarnista - ale jaka? Żytnia czy pszenna ?
OdpowiedzUsuńMąka pszenna, ale jaka? Typ 450, 550, a może 650 ?