WIELOSKŁADNIKOWE CIASTECZKA MUSLI

21.11.2013
data:post.title
Dzisiaj przygotowałam wersję ciastek musli ale tych miękkich, bo nie każdy lubi chrupać twarde ciasteczka.
Zdrowe,bardzo pyszne i delikatne ciasteczka musli, idealne również dla dzieci. Fantastycznie pachną i jak dla mnie są one super zdrową przekąską, idealne na śniadanie, do szkoły lub pracy.


                                                SKŁADNIKI : na dwie blaszki
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika bez soli
  • 1/2 szklanki ziarna siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki ziaren sezamu
  • 1/2 szklanki orzechów ziemnych bez soli lub innych
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 4 łyżki rodzynek
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 cukier waniliowy
  • 7 łyżek płynnego miodu ( jeżeli nie mamy miodu zastępujemy go cukrem brązowym )
  • 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka 
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
    Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki. Miód podgrzewamy aż będzie płynny, wlewamy do mieszanki, łącznie z mlekiem i jajkami, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, kładziemy po dużej łyżce ciasta, lekko je uklepując.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 * C, przez 6-10 minut.
    Ciasteczka szybką się rumienią więc trzeba uważać aby się nie spiekły.
    Są miękkie i pyszne, zaraz po ostudzeniu jak i na drugi dzień.
    Przechowuję je kilka dni w zamkniętym pojemniku i cały czas są pyszne.




    9 komentarzy

    1. Bardzo lubię takie zdrowe ciasteczka:-)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Są idealne również do pracy,zaspokoją szybko niechciany głód :)

        Usuń
    2. Super pomysł na ciasteczka, taka zdrowsza wersja, ja dziś robiłam mniej zdrowe, ale pyszne ciasteczka czekoladowe z żurawiną (,kuchnia lidla,), pychotka :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Wspaniale wyglądają, uwielbiam ciastka z ziarnami!

      OdpowiedzUsuń
    4. Świetny przepis. Długo takiego szukałem. Proste w przygotowaniu. Ciastka wyszły bardzo miękkie i takie pozostały przez następne dni. Część zrobiłem w silikonowej formie na mufinki, więc wyszły eleganckie krążki hokejowe.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Ja rownież uwielbiam te ciasteczka,nie przepawad za twardymi a te można ciągle podjadac :)

        Usuń