Zdrowe,bardzo pyszne i delikatne ciasteczka musli, idealne również dla dzieci. Fantastycznie pachną i jak dla mnie są one super zdrową przekąską, idealne na śniadanie, do szkoły lub pracy.
SKŁADNIKI : na dwie blaszki
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika bez soli
- 1/2 szklanki ziarna siemienia lnianego
- 1/2 szklanki ziaren sezamu
- 1/2 szklanki orzechów ziemnych bez soli lub innych
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
- 4 łyżki rodzynek
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- 1 cukier waniliowy
- 7 łyżek płynnego miodu ( jeżeli nie mamy miodu zastępujemy go cukrem brązowym )
- 1/2 szklanki maki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 * C, przez 6-10 minut.
Ciasteczka szybką się rumienią więc trzeba uważać aby się nie spiekły.
Są miękkie i pyszne, zaraz po ostudzeniu jak i na drugi dzień.
Przechowuję je kilka dni w zamkniętym pojemniku i cały czas są pyszne.
Są miękkie i pyszne, zaraz po ostudzeniu jak i na drugi dzień.
Przechowuję je kilka dni w zamkniętym pojemniku i cały czas są pyszne.
Bardzo lubię takie zdrowe ciasteczka:-)
OdpowiedzUsuńSą idealne również do pracy,zaspokoją szybko niechciany głód :)
UsuńSuper pomysł na ciasteczka, taka zdrowsza wersja, ja dziś robiłam mniej zdrowe, ale pyszne ciasteczka czekoladowe z żurawiną (,kuchnia lidla,), pychotka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam musli:)
OdpowiedzUsuńna bogato ;)
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglądają, uwielbiam ciastka z ziarnami!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Długo takiego szukałem. Proste w przygotowaniu. Ciastka wyszły bardzo miękkie i takie pozostały przez następne dni. Część zrobiłem w silikonowej formie na mufinki, więc wyszły eleganckie krążki hokejowe.
OdpowiedzUsuńJa rownież uwielbiam te ciasteczka,nie przepawad za twardymi a te można ciągle podjadac :)
Usuń