SEROMAKOWIEC NA PÓŁKRUCHYM CIEŚCIE

3 gru 2013
data:post.title
Bardzo lubię seromakowiec, jednak przygotowuję je przeważnie na święta i większe przyjęcia.
Jeżeli ktoś lubi połączenie sera i maku to ciasto jest dla niego. Bardzo smaczne, nie za słodkie, zdecydowanie udane, polecam.


                                                SKŁADNIKI NA CIASTO : 
  • 1 kostka margaryny 250 g  o pokojowej temperaturze
  • 4 szklanki mąki 
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru pudru
Składniki na ciasto wsypujemy do miski, lub na stolnicę, zagniatamy półkruche ciasto. Odkładamy do lodówki na 2 godziny aby troszkę stwardniało.

                                                              MAK :  
  • 200 g mielonego maku 
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 2 duże łyżki powideł lub kwaśnego dżemu
  • 2 łyżki kaszy manny 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 jabłko starte na tarce 
  • olejek migdałowy do smaku
  • garść rodzynek, odrobina skórki pomarańczowej kandyzowanej 
Mielony mak wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i mieszając zagotowujemy. Pozostawiamy na 1 godzinę do napęcznienia (nie gotujemy). Następnie do maku wsypujemy rodzynki, cukier, mannę, płynny miód i dżem. Zagotowujemy ciągle mieszając, zakręcamy gaz. Kiedy masa ostygnie dodajemy do niej jajko, starte jabłko, olejek migdałowy i mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Masa makowa jest gotowa.

                                                                   SER :
  • 1 kg sera wiaderkowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 jajek 
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 4 łyżki oleju 
Żółtka ucieramy mikserem z cukrem na puch, dodajemy zmielony ser i dalej ucieramy. Wsypujemy budynie, mieszamy, wlewamy olej i ubite na sztywno białka. Delikatnie łączymy składniki. Masa serowa jest już gotowa.
                                                       PRZYGOTOWANIE :

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, odkładamy spory kawałek z którego zrobimy ozdobne paski. Następnie wykładamy na blaszkę o wymiarach 35/25 wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto przekładamy masę makową, na to delikatnie rozlewamy ser i wyrównujemy wierzch ciasta. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy,podsypując mąką i tniemy radełkiem na paski. Układamy w kratkę na cieście.
Pieczemy 1 godzinę w 160-170 * C,uważając aby ciasto nam się nie spiekło. W razie konieczności po 30 minutach zmniejszamy temperaturę. Upieczone ciasto studzimy w zamkniętym piekarniku około 1 godziny, wtedy seromakowiec lekko opadnie ale nie aż tak bardzo.
Smacznego.









12 komentarzy

  1. pyszności:) strasznie lubię taki sernik:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ciacho pięknie wyszło, też musze upiec, twarożek sernikowy z lidla również używam, taki puszysty.

    OdpowiedzUsuń
  3. O ja też bardzo lubię to połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy zamiast sera wiaderkowego moge uzyc twarogu zmielonego???Czy w takim przypadku dodatki do sera sa takie same????

    OdpowiedzUsuń
  5. Twaróg mielony jest troszkę cięższy niż wiaderkowy,dobrze by było do sera dodać 6 jajek,żółtka ucieramy i dodajemy ubitą pianę,jak w przepisie a resztę składników bez zmian.Ser z pewnością wyjdzie pyszny i ładnie urośnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. To jedno z pyszniejszych ciast :) polecam przepis.

      Usuń
    2. To jedno z pyszniejszych ciast :) polecam przepis.

      Usuń