PIZZA Z BAKŁAŻANEM, CUKINIĄ I TRZEMA SERAMI

01.09.2014
data:post.title
Pizza z warzywami to świetna odmiana dla tradycyjnej pizzy z wędliną. Jak dla mnie rewelacja, smaczna, chrupiąca idealna na przekąskę. Pyszna również  na drugi dzień.


                                                                   SKŁADNIKI : 
  • 300 g mąka pszenna
  • 20 g drożdże 
  • 100 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1/2 łyżeczki, suszonej bazylii 
Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy rozpuszczone drożdże w ciepłej wodzie oraz olej, wsypujemy sól i bazylię. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Pozostawiamy je przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 20 minut.
                                                                     NADZIENIE :
  • 1 bakłażan
  • 1 mała cukinia 
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3-4 pieczarki
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz
  • oregano 
  • 2 łyżki oleju
  • 50 g sera goudy
  • 50 g sera feta
  • 20 g sera gorgonzoli 
  • 2 łyżeczki przecieru
                                                                PRZYGOTOWANIE :
Bakłażana i cukinię kroimy na plastry, oprószamy solą i pozostawiamy na 30 minut. Gdy puszczą sok, płuczemy je pod bieżącą wodą i wycieramy ręcznikiem papierowym. Następnie podsmażamy, z obu stron na oleju na patelni. Podobnie podsmażamy oczyszczoną i pokrojona paprykę z cebulą następnie
pieczarki ścieramy w plastry.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy 20 cm i grubości około 1 cm. Formę smarujemy oliwą na której układamy ciasto.  Na cieście rozsmarowujemy przecier, posypujemy przyprawami, układamy plastry bakłażana i cukinii, posypujemy papryką z cebulą oraz pieczarkami. Na koniec posypujemy pizzę serami.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 *C, przez 20-25 minut.




2 komentarze

  1. Zjawiskowo się prezentuje i ten smak… zapewne wyśmienity!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pizza z bakłażanem to dla mnie nowość. Również zapraszam do dodania tego wpisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń