SKŁADNIKI :
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1/4 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 1 jajko
- 100 g cukru ( można dodać cukier puder )
- 1 cukier waniliowy
- 4 kostki czekolady deserowej startej na tarce
- 1 mały ser camembert
- kilka orzechów włoskich
Wymieszać mąkę, kakao, proszek, sodę i cukry. Następnie dodajemy miękkie masło, jajko i startą czekoladę. Zagniatamy elastyczne, półkruche ciasto. Formujemy średniej wielkości kulki lekko je zgniatając tak aby powstał owalny placek.
Ciasteczka układamy na blaszce, posypanej lekko mąką i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 -190 *C.
Na ostygnięte ciasteczka kładziemy po plasterku sera i połówce orzecha włoskiego. Podajemy do kawy i herbaty. Smacznego.
nigdy nie spotkałam się, bu ciastka zaserwować w podobny sposób. Ciekawie, ciekawie.
OdpowiedzUsuńJadłem kiedyś takie tyle, że z gorgonzolą, też były wspaniałe, a Twoje wyglądają cudnie! :)
OdpowiedzUsuńo matko, poezja!!!!:) niezwykłe ciacha, boskie połączenie!
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis!
OdpowiedzUsuńwypocznijwpolsce