CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z SEREM I ORZECHAMI

17.09.2014
data:post.title
Pyszne półkruche ciasteczka z serem i orzechami to rewelacyjne połączenie smakowe. Inspirując się kuchnią szwajcarską upiekłam ciasteczka, są idealne na przekąskę, przyjęcie i nie tylko. Polecam.


                                                                     SKŁADNIKI : 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 100 g cukru ( można dodać cukier puder )
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 kostki czekolady deserowej startej na tarce
                                                                 DODATKOWO : 

  • 1 mały ser camembert 
  • kilka orzechów włoskich
                                                               PRZYGOTOWANIE : 

Wymieszać mąkę, kakao, proszek, sodę i cukry. Następnie dodajemy miękkie masło, jajko i startą czekoladę. Zagniatamy elastyczne, półkruche ciasto. Formujemy średniej wielkości kulki lekko je zgniatając tak aby powstał owalny placek.
Ciasteczka układamy na blaszce, posypanej lekko mąką i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 -190 *C.
Na ostygnięte ciasteczka kładziemy po plasterku sera i połówce orzecha włoskiego. Podajemy do kawy i herbaty. Smacznego.





Szwajcarskie inspiracje

5 komentarzy

  1. nigdy nie spotkałam się, bu ciastka zaserwować w podobny sposób. Ciekawie, ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłem kiedyś takie tyle, że z gorgonzolą, też były wspaniałe, a Twoje wyglądają cudnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o matko, poezja!!!!:) niezwykłe ciacha, boskie połączenie!

    OdpowiedzUsuń