SKŁADNIKI :
- 1- 2 młode cukinie bez pestek, pokrojone w cienkie paseczki
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1/2 części białej pora, drobno pokrojony
- 1 ząbek czosnku
- sól pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka masła
- do ozdoby : natka pietruszki i papryczka chilli z zalewy ( dla chętnych )
- ser do posypania dania
Cukinię kroimy w cienkie plastry, następnie w cienkie paseczki. Jeżeli posiadamy obieraczkę do wykrawania pasków tzw. julienne to nie musimy jej kroić tylko od razu robimy makaron z cukinii.
Paski cukinii gotujemy w garnku na parze, 5 minut licząc czas od zagotowania się wody. Jeżeli nie posiadamy takiego garnka, makaron z cukinii wystarczy sparzyć wrzątkiem. Odcedzamy, skrapiamy oliwą i lekki solimy.
Na maśle podpiekamy por, dodajemy paprykę i chwilkę prużymy. Wlewamy krojone pomidory, gotujemy około 10 minut, doprawiamy do smaku, solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Sos mielimy blenderem. Porcję cukinii układamy na talerzu , polewamy sosem, dekorujemy natką pietruszki i papryczką chilli. Posypujemy tartym serem i podajemy. Smacznego.
Prześlij komentarz