BURRITO

25.09.2014
data:post.title
Burrito to pyszny, ostry sos mięsny, którym nadziewamy tortille, naleśniki lub zjadamy z plackami kukurydzianymi. Sam farsz przypomina nieco włoskie rague wołowe, z tym że tu jest przewaga fasoli i kukurydzy.


                                                                      SKŁADNIKI :
  • 500 g mięsa wołowo-wieprzowe
  • 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego 30 %
  • 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 marchew, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 1 puszka kukurydzy
  • słodka i ostra papryka w proszku 
  • 1 papryczka chilli ( bez pestek )
  • sól, pieprz 
  • szczypta kminku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody
                                                            PRZYGOTOWANIE : 

Cebulę przekładamy do garnka,szklimy na oleju, pod koniec dodajemy czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chilli, paprykę czerwoną i marchew. Do cebuli dokładamy mięso, mieszając smażymy. Dolewamy wodę, dodajemy przecier i prużymy kilka minut. Sos doprawiamy do smaku, powinien być ostry ale nie za bardzo, wszystko zależy od naszego gustu.
Na koniec dodajemy odcedzoną kukurydzę i fasolkę z zalewą. Mieszamy, burrito jest już gęste, więc w razie konieczności dolewamy odrobinę wody. Gotowy farsz nakładamy na tortillę, naleśniki lub placki. Zapiekamy lub podsmażamy placki z farszem na suchej, grillowej patelni.
Ja przygotowałam naleśniki zapiekane z burrito, wyszły pyszne. 
Smacznego. 






3 komentarze