SKŁADNIKI :
- 500 g mięsa wołowo-wieprzowe
- 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego 30 %
- 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę
- 1 marchew, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 puszka kukurydzy
- słodka i ostra papryka w proszku
- 1 papryczka chilli ( bez pestek )
- sól, pieprz
- szczypta kminku
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka wody
Cebulę przekładamy do garnka,szklimy na oleju, pod koniec dodajemy czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chilli, paprykę czerwoną i marchew. Do cebuli dokładamy mięso, mieszając smażymy. Dolewamy wodę, dodajemy przecier i prużymy kilka minut. Sos doprawiamy do smaku, powinien być ostry ale nie za bardzo, wszystko zależy od naszego gustu.
Na koniec dodajemy odcedzoną kukurydzę i fasolkę z zalewą. Mieszamy, burrito jest już gęste, więc w razie konieczności dolewamy odrobinę wody. Gotowy farsz nakładamy na tortillę, naleśniki lub placki. Zapiekamy lub podsmażamy placki z farszem na suchej, grillowej patelni.
Ja przygotowałam naleśniki zapiekane z burrito, wyszły pyszne.
Ja przygotowałam naleśniki zapiekane z burrito, wyszły pyszne.
Smacznego.
kocham takie jedzonko:) wspaniałe
OdpowiedzUsuńUwielbiam w takiej postaci zapiekanej.
OdpowiedzUsuń