POMIDORY KROJONE PASTERYZOWANE

1 wrz 2014
data:post.title
Jak co roku pora na przygotowanie pomidorów pasteryzowanych, zimą są niezastąpione do sosów, zup, lecza, bigosu  itp.
Polecam.

                                                                 SKŁADNIKI :
  • 1 kg pomidorów  ( moje ulubione " lima" )
  • 1 łyżka soli 
  • 2 ząbki czosnku 
  • małe słoiki z nakrętkami 

Pomidory myjemy, odcinamy dolne końcówki,  nacinamy nożykiem na czubku, następnie parzymy w gorącej wodzie. Ściągamy skórkę i  kroimy w dużą kostkę. Przekładamy pomidory do miski, solimy i dodajemy czosnek, dokładnie  mieszamy. Pozostawiamy je na około 30 minut aż ładnie puszczą sok. Napełniamy słoiki, zakręcamy, przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą  i pasteryzujemy około 15 minut, licząc czas od zagotowania się wody. Pomidory są już gotowe do przechowywania.



Pora na pomidora!

4 komentarze

  1. ciekawy pomysł:) ja robię do słoików przeciery pomidorowe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne do makaronów. Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny sposób na zachowanie smaku prawdziwych pomidorów na zimę. Dziękuję za dołączenie do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ucieszył mnie ten przepis, bo w tym roku pomidory nam pięknie obrodziły i szukałam czegoś innego niż tylko przeciery....

    OdpowiedzUsuń