Polecam.
SKŁADNIKI :
- 1 kg pomidorów ( moje ulubione " lima" )
- 1 łyżka soli
- 2 ząbki czosnku
- małe słoiki z nakrętkami
Pomidory myjemy, odcinamy dolne końcówki, nacinamy nożykiem na czubku, następnie parzymy w gorącej wodzie. Ściągamy skórkę i kroimy w dużą kostkę. Przekładamy pomidory do miski, solimy i dodajemy czosnek, dokładnie mieszamy. Pozostawiamy je na około 30 minut aż ładnie puszczą sok. Napełniamy słoiki, zakręcamy, przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i pasteryzujemy około 15 minut, licząc czas od zagotowania się wody. Pomidory są już gotowe do przechowywania.
ciekawy pomysł:) ja robię do słoików przeciery pomidorowe:)
OdpowiedzUsuńIdealne do makaronów. Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuńŚwietny sposób na zachowanie smaku prawdziwych pomidorów na zimę. Dziękuję za dołączenie do akcji pomidorowej :)
OdpowiedzUsuńUcieszył mnie ten przepis, bo w tym roku pomidory nam pięknie obrodziły i szukałam czegoś innego niż tylko przeciery....
OdpowiedzUsuń