PLACEK PO WĘGIERSKU

10.09.2014
data:post.title

Placek po węgiersku to bardzo popularna u nas potrawa, a przy tym bardzo apetyczna. Składa się na nią duży placek ziemniaczany, gulasz mięsny, najlepiej węgierski i surówka. Danie musi być podane na ciepło, osobiście często je posypuję serem ale to już zależy od nas.


                                                                    SKŁADNIKI :
  • 500 g ziemniaków 
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 1 duża łyżka bułki tartej
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
Ziemniaki obieramy i ścieramy łącznie z cebulą na tarce. Następnie masę przekładamy do miski, dodajemy jako, mąkę i bułkę tartą ( zapobiega ona pryskaniu ciasta na patelni ) oraz sól. Mieszamy ciasto i smażymy spore placki na oleju aż będą rumiane i chrupiące.

                                                                  DODATKOWO : 
  • 2 kiszone ogórki, pokrojone w plastry
  • 1 czerwona cebula, obrana i poszatkowana 
  • 2 pomidory, pokrojone również w plastry 
Warzywa mieszamy w miseczce, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

                                                                        GULASZ :

    Polecam mój sprawdzony przepis na gulasz węgierski z pieczoną papryką, pomidorami i wieprzowiną.

                                                             GULASZ WĘGIERSKI


    Gotowy placek układamy na talerzu, polewamy mięsnym sosem, dodajemy warzywa i składamy ostrożnie na pół. Wierzch dekorujemy kleksem gęstej śmietany lub posypujemy serem. Danie podajemy ciepłe. Smacznego.






    Festiwal Kuchni Węgierskiej

    Prześlij komentarz