Placek po węgiersku to bardzo popularna u nas potrawa, a przy tym bardzo apetyczna. Składa się na nią duży placek ziemniaczany, gulasz mięsny, najlepiej węgierski i surówka. Danie musi być podane na ciepło, osobiście często je posypuję serem ale to już zależy od nas.
SKŁADNIKI :
- 500 g ziemniaków
- 1 jajko
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 duża łyżka bułki tartej
- sól do smaku
- olej do smażenia
- 2 kiszone ogórki, pokrojone w plastry
- 1 czerwona cebula, obrana i poszatkowana
- 2 pomidory, pokrojone również w plastry
GULASZ :
Polecam mój sprawdzony przepis na gulasz węgierski z pieczoną papryką, pomidorami i wieprzowiną.
GULASZ WĘGIERSKI
Gotowy placek układamy na talerzu, polewamy mięsnym sosem, dodajemy warzywa i składamy ostrożnie na pół. Wierzch dekorujemy kleksem gęstej śmietany lub posypujemy serem. Danie podajemy ciepłe. Smacznego.
Prześlij komentarz