DESER Z PĘCZAKIEM , MIODEM I ŚLIWKAMI

03.09.2014
data:post.title
Uwielbiam proste desery i smaczne a ten właśnie taki jest. Pęczak z miodem, cynamonem i pieczonymi śliwkami to pyszne połączenie. Deser jest zdrowy i lekki, polecam. Osobiście się nim zajadam.



                                                                  SKŁADNIKI : 
  • 1 szklanka pęczaku
  • 300 g śliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • cynamon do smaku
  • szczypta soli
Kaszę zalewamy dwoma szklankami wody, gotujemy na małym ogniu ze szczyptą soli, często mieszając aż płyn zostanie wchłonięty. Kaszę przykrywamy i pozostawiamy na około 20 minut.
Śliwki kroimy, wyciągamy pestki, przekładamy je do garnka, wsypujemy cukier oraz dodajemy masło i podsmażamy ciągle mieszając. Kiedy ładnie zmiękną dodajemy miód, mieszamy. 
Do miseczek nakładamy pęczak, na wierzch układamy śliwki, dodajemy po łyżce jogurtu i polewamy sosem miodowym. Posypujemy cynamonem, ozdabiamy miętą i podajemy. 
Smacznego.





Śliwka - robaczywka!

3 komentarze