KONSERWOWA SAŁATKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ

06.09.2014
data:post.title
Fasolka w sosie pomidorowym z marchewką i cebulą to rewelacyjna sałatka do słoików. Może ona służyć  na zimno i ciepło, jako przekąska lub dodatek obiadowy. Myślę że zjadana wprost ze słoika jest równie pyszna.


                                                                   SKŁADNIKI :
  • 2 kg fasolki szparagowej żółtej 
  • 1 kg marchewki 
  • 1/2 kg cebuli 
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody 
  • 2 łyżki soli
  • 1/2 szklanki octu 10 % 
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 słoiczki koncentratu pomidorowego 30% 
                                                              PRZYGOTOWANIE: 
  1. Fasolkę gotujemy w wodzie aż będzie miękka, odcedzamy, studzimy, przekładamy do dużej miski.
  2. Do fasoli dodajemy obrane i poszatkowane cebulę z marchewką.
  3. Dodajemy wszystkie przyprawy, oraz olej, ocet,wodę, przecier i ketchup.
  4. Dokładnie mieszamy.
  5. Pozostawiamy fasolkę na około 15 minut.
  6. Do czystych słoików nakładamy sałatkę.
  7. Słoiki gotujemy w garnku zalane wodą, 15 minut licząc czas od zagotowania się wody.
  8. Przechowujemy w chłodnym miejscu.



1 komentarz

  1. moja mama robiła podobną salatke była wyborna więc twoja będzie podobna;-)pozdrowienia
    Mariola ;-)

    OdpowiedzUsuń