ROSÓŁ Z PIECZONYM KURCZAKIEM

14.09.2014
data:post.title
Tradycyjny rosół z kurczaka, gotowany z dużą ilością warzyw. Podany z makaronem i dodatkowo podpieczonym mięsem, Przeważnie podaję to pyszne danie w niedzielę. Polecam.



                                                                 SKŁADNIKI : 

  • Cały kurczak, bez piersi
  • 2-3 litry wody
  • włoszczyzna ( 3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera,mały por, 1 cebula)
  • 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, kilka kulek pieprzu
  • gałązka lubczyku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz mielony do smaku 
  • magi ( niekoniecznie do smaku) 
  • olej do podpieczenia mięsa + papryka słodka w proszku
  • 250 g makaronu 
                                                         PRZYGOTOWANIE : 

Kurczaka myjemy, porcjujemy, cebulę obieramy i opalamy nad ogniem. Wodę zagotowujemy w garnku, dodajemy ostrożnie mięso, liść laurowy, ziele i pieprz. Gotujemy około 30 minut. Następnie dodajemy obraną włoszczyznę, por i lubczyk. Doprawiamy rosół do smaku solą i pieprzem. Dalej gotujemy aż warzywa będą miękkie. Mięso wyciągamy łyżką cedzakową a zupę doprawiamy i posypujemy natką pietruszki. 
Ostudzonego kurczaka doprawiamy papryką i solą. Podpiekamy kawałki kurczaka na oleju na złoto. 
Makaron gotujemy, odcedzamy. 
Rosół podajemy z porcją makaronu, pokrojoną marchewką i kawałkiem pieczonego mięsa. Smacznego.







2 komentarze

  1. Świetnie się prezentuje Twój pomysł na niedzielny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, bardzo lubię rosołek z mięsem pieczonym :)

      Usuń