SKŁADNIKI :
- Cały kurczak, bez piersi
- 2-3 litry wody
- włoszczyzna ( 3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera,mały por, 1 cebula)
- 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, kilka kulek pieprzu
- gałązka lubczyku
- natka pietruszki
- sól, pieprz mielony do smaku
- magi ( niekoniecznie do smaku)
- olej do podpieczenia mięsa + papryka słodka w proszku
- 250 g makaronu
PRZYGOTOWANIE :
Kurczaka myjemy, porcjujemy, cebulę obieramy i opalamy nad ogniem. Wodę zagotowujemy w garnku, dodajemy ostrożnie mięso, liść laurowy, ziele i pieprz. Gotujemy około 30 minut. Następnie dodajemy obraną włoszczyznę, por i lubczyk. Doprawiamy rosół do smaku solą i pieprzem. Dalej gotujemy aż warzywa będą miękkie. Mięso wyciągamy łyżką cedzakową a zupę doprawiamy i posypujemy natką pietruszki.
Ostudzonego kurczaka doprawiamy papryką i solą. Podpiekamy kawałki kurczaka na oleju na złoto.
Makaron gotujemy, odcedzamy.
Rosół podajemy z porcją makaronu, pokrojoną marchewką i kawałkiem pieczonego mięsa. Smacznego.
Świetnie się prezentuje Twój pomysł na niedzielny obiadek :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, bardzo lubię rosołek z mięsem pieczonym :)
Usuń