MARMOLADA Z JABŁEK

15.09.2014
data:post.title
Marmolada z jabłek to łatwy i niedrogi sposób, aby zatrzymać na dłużej smak jesieni. szara reneta idealnie nadaje się do gotowania a marmolada szybko wychodzi bardzo gęsta i bardzo smaczna.
Ten przysmak stanowi idealny dodatek do ciast, ciasteczek i naleśników.



                                                                   SKŁADNIKI : 

  • 5 kg jabłek szara reneta 
  • 1 kg cukru
  • 1 kg cukru żelującego 
  • 2 szklanki wody
                                                          PRZYGOTOWANIE : 

Jabłka myjemy i obieramy, kroimy w kawałki pozbywając się gniazd nasiennych. Przekładamy je do dużego garnka ( ja użyłam dwóch ) , zasypujemy cukrem i podlewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu aż do zupełnego rozgotowania i odparowania soku, pamiętając aby cały czas mieszać. Marmolada szybko przywiera do dna garnka.
Rozgotowaną miazgę możemy przetrzeć przez sito, jednak ja tego nie robiłam. Marmolada jest bardzo gęsta a kawałki jabłek są prawie wcale nie wyczuwalne.
Jeszcze ciepłą przekładamy do umytych słoiczków, zakręcamy i gotujemy w wodzie około 15 minut licząc czas od zagotowania się wody.
Teraz nasze słoiki z marmoladą są gotowe do przechowywania.






4 komentarze