Ten przysmak stanowi idealny dodatek do ciast, ciasteczek i naleśników.
SKŁADNIKI :
- 5 kg jabłek szara reneta
- 1 kg cukru
- 1 kg cukru żelującego
- 2 szklanki wody
Jabłka myjemy i obieramy, kroimy w kawałki pozbywając się gniazd nasiennych. Przekładamy je do dużego garnka ( ja użyłam dwóch ) , zasypujemy cukrem i podlewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu aż do zupełnego rozgotowania i odparowania soku, pamiętając aby cały czas mieszać. Marmolada szybko przywiera do dna garnka.
Rozgotowaną miazgę możemy przetrzeć przez sito, jednak ja tego nie robiłam. Marmolada jest bardzo gęsta a kawałki jabłek są prawie wcale nie wyczuwalne.
Jeszcze ciepłą przekładamy do umytych słoiczków, zakręcamy i gotujemy w wodzie około 15 minut licząc czas od zagotowania się wody.
Teraz nasze słoiki z marmoladą są gotowe do przechowywania.
o rany! jakie pyszne! proszę, zostaw mi troszkę:)
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam ta marmoladę :)
UsuńPyszne słoiczki na zimę jak znalazł
OdpowiedzUsuńPysznir wyhlada ;)
OdpowiedzUsuń