TARTA Z BROKUŁAMI, SZYNKĄ SZWARCWALDZKĄ I SEREM

13.09.2014
data:post.title
Tarta brokułowa z szynką i serem jest dobra na każdą okazje. Rewelacyjnie smakuje i pięknie wygląda. Polecam.



                                                                        CIASTO :
  • 250 g mąki pszennej 
  • 125 g zimnego masła 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 50 ml zimnej wody
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Rozwałkowujemy ciasto, podsypując mąką, na wielkość odpowiadającej naszej formie na tartę. Wykładamy ją ciastem, lekko dociskając a wystające brzegi odcinamy.                                                                        FARSZ :
  • 1 brokuł, ugotowany na parze 
  • kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • 1 ziemniak, ugotowany i podpieczony  na łyżce oleju
  • 3 jajka
  • 1 czerwona cebula, obrana i pokrojona w talarki 
  • 100 g śmietany 18 % 
  • 1/4 szklanki śmietany 30 % 
  • 150 g żółtego sera 
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku 
  • odrobina sera do posypania na wierzch 
Brokuł ( wcześniej ugotowany ) dzielimy na różyczki, z szynki szwarcwaldzkiej robimy małe zawijasy.
 Do miski wbijamy jajka, wlewamy śmietany, dodajemy przyprawy i starty ser. Wszystko mieszamy. Na przygotowane ciasto układamy brokuł, dodajemy cebule i rozkładamy kawałki ziemniaczka. Całość zalewamy masą serową i układamy nasze różyczki z szynki.
Tarte pieczemy około 5 minut w temperaturze 180 - 190 * C. Jeszcze ciepłą posypujemy startym serem. Smacznego.





Szwajcarskie inspiracje

1 komentarz

  1. Uwielbiam tarty:)Twoja wygląda przepysznie:)I te różyczki z szynki...mniam:)Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń