Sezon na grzyby w pełni. W związku z tym że uwielbiam grzyby przygotowałam pyszny i lekki krem z podgrzybków. Dla grzybiarzy i nie tylko taka zupka to przysmak. Polecam
SKŁADNIKI :
- 1,5 litra wody
- 40 dkg podgrzybków
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 1 spory ziemniak
- 1 czerstwa bułka
- sól, pieprz do smaku
- 1 liść laurowy
- magi ( do smaku)
- 1 łyżka masła
- 2 łyżka gęstej śmietany
Grzyby oczyszczamy, kroimy, następnie obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Na patelni podpiekamy grzybki z cebulą na maśle, do momentu aż odparuje woda.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy obrane i pokrojone warzywa i liść laurowy. Gotujemy pod przykryciem 20 minut.
Następnie dodajemy podpieczone grzybki z cebulą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie magi. Gotujemy jeszcze 10-15 minut.
Zdejmujemy zupę z gazu, dodajemy czerstwą bułkę ( krem będzie dzięki temu gęsty ) i miksujemy blenderem na krem. Dodajemy jedną łyżkę śmietany i mieszamy ( kolor będzie wtedy ładniejszy ).
Krem podajemy z kleksem gęstej śmietany lub dodatkowo grzankami.
Smacznego.
Pyszny kremik ...
OdpowiedzUsuń