KREM Z PODGRZYBKÓW

16.09.2014
data:post.title

Sezon na grzyby w pełni. W związku z tym że uwielbiam grzyby przygotowałam pyszny i lekki krem z podgrzybków. Dla grzybiarzy i nie tylko taka zupka to przysmak. Polecam



                                                                 SKŁADNIKI : 

  • 1,5 litra wody
  • 40 dkg podgrzybków
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1 spory ziemniak
  • 1 czerstwa bułka
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 liść laurowy
  • magi ( do smaku)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżka gęstej śmietany
                                                         PRZYGOTOWANIE : 

Grzyby oczyszczamy, kroimy, następnie obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Na patelni podpiekamy grzybki z cebulą na maśle, do momentu aż odparuje woda.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy obrane i pokrojone warzywa i liść laurowy. Gotujemy pod przykryciem 20 minut.
Następnie dodajemy podpieczone grzybki z cebulą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie magi. Gotujemy jeszcze 10-15 minut.
Zdejmujemy zupę z gazu, dodajemy czerstwą bułkę ( krem będzie dzięki temu gęsty ) i miksujemy blenderem na krem. Dodajemy jedną łyżkę śmietany i mieszamy ( kolor będzie wtedy ładniejszy ).
Krem podajemy z kleksem gęstej śmietany lub dodatkowo grzankami.
Smacznego.










1 komentarz