SKŁADNIKI NA CIASTO :
- 250 g margaryny lub masła
- 1,5 szklanki cukru
- 1/2 szklanki miodu
- 2 opakowania przyprawy do piernika
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 3 płaskie łyżeczki sody
- 1 kg mąki pszennej
- Margarynę z cukrem, mlekiem i miodem rozpuszczamy w garnku, nie gotujemy. Odstawiamy do wystygnięcia, następnie, do masy dodajemy jajka i mieszamy. Na koniec wsypujemy przyprawę
- do piernika wymieszaną z sodą oraz mąkę.
- Wszystko łączymy mikserem na jednolite i gładkie ciasto. Przekładamy do szklanej miski, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy na 4-6 tygodni w chłodne miejsce. U mnie dolna szuflada w lodówce.
- Ciasto podczas leżakowania zgęstnieje i będzie się nadawało do wałkowania.
MASA ORZECHOWA :
- 500 g orzechów ( włoskie, laskowe, ziemne )
- 1/2 szklanki mleka lub śmietanki 30 %
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- Obrane orzechy mielimy przez maszynkę do mięsa, następnie w garnku zagotowujemy mleko z cukrem i masłem, zdejmujemy z gazu i od razu wsypujemy mielone orzechy. Mieszamy aż masa dobrze zgęstnieje. Gdyby była zbyt rzadka gotujemy chwilkę cały czas mieszając aż odparują płyny.
POLEWA CZEKOLADOWA :
- 150 g czekolady deserowej
- 50 g miękkiego masła
- 100 g śmietanki 30 %
DODATKOWO :
- 1 słoik powideł wieloowocowych lub śliwkowych
- posypki dekoracyjne, migdały, daktyle, kokos
Wystudzony piernik kroimy na 3 części, pierwszą część smarujemy powidłami, nakładamy część masy orzechowej, przykrywamy drugim ciastem i ponownie smarujemy powidłami i wykładamy masę, przykrywamy ostatnim ciastem. Piernik przykrywamy folią aluminiową, pozostawiamy w chłodnym miejscu na 1-2 dni aż naciągnie wilgoci. Kiedy piernik już zmięknie, polewamy go przygotowaną, już gęstniejącą polewą czekoladową, dekorujemy według uznania.
Drugi piernik przełożyłam masą jabłkową, wyszedł równie pyszny. Ciasto może długo leżeć w chłodnym miejscu, bez obawy że nam się zestarzeje.
Smacznego.
boski! achhhh
OdpowiedzUsuń