SAŁATKA Z SZYNKĄ I PIECZARKAMI KONSERWOWYMI

30.12.2014
data:post.title
Często zastanawiam się jaką podać sałatkę na przyjęcie, oczywiście smaczną i szybką w przygotowaniu. Dzisiaj pomysł na szynkowo - pieczarkową, wszystkim gościom bardzo smakowała, wprawdzie zniknęła ze stołu.


                                                                  SKŁADNIKI : 

  • 1 duży słoik pieczarek konserwowych w zalewie octowej 
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasolki czerwonej konserwowej
  • 1 puszka groszku z marchewką 
  • 5 jajek ugotowanych na twardo, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 30 - 40 dkg polędwicy łososiowej, wieprzowej w kawałku ( lub kawałek szynki albo dowolnej wędliny ), pokrojonej w kostkę
  • sól, pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki gęstego majonezu
  • koperek lub natka do przystrojenia sałatki

                                                           PRZYGOTOWANIE: 


Kukurydzę, groszek z marchewką i fasolkę odcedzamy. Fasolę płuczemy na sitku pozbywając ją sosu. Pieczarki odcedzamy, wykładamy do miseczki bez gorczycy, większe sztuki kroimy na małe kawałki ( lekko je wyciskamy pozbawiając się zalewy )  a mniejsze pieczarki pozostawiamy do przystrojenia. Do miski przekładamy wszystkie składniki łącznie z pokrojoną polędwicą, dodajemy przyprawy, majonez i mieszamy. Do średniej wielkości miseczki  przekładamy sałatkę, lekko dociskamy. Przed podaniem wykładamy ją do góry dnem z miski na talerz, brzegi dekorujemy pieczarkami, posypujemy koperkiem. Sałatka jest dość zwarta więc nie powinna się rozpaść, pamiętajmy aby dobrze odsączyć składniki, smacznego.



1 komentarz