SKŁADNIKI :
- 1 duży słoik pieczarek konserwowych w zalewie octowej
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka fasolki czerwonej konserwowej
- 1 puszka groszku z marchewką
- 5 jajek ugotowanych na twardo, obranych i pokrojonych w kostkę
- 30 - 40 dkg polędwicy łososiowej, wieprzowej w kawałku ( lub kawałek szynki albo dowolnej wędliny ), pokrojonej w kostkę
- sól, pieprz do smaku
- 2-3 łyżki gęstego majonezu
- koperek lub natka do przystrojenia sałatki
PRZYGOTOWANIE:
Kukurydzę, groszek z marchewką i fasolkę odcedzamy. Fasolę płuczemy na sitku pozbywając ją sosu. Pieczarki odcedzamy, wykładamy do miseczki bez gorczycy, większe sztuki kroimy na małe kawałki ( lekko je wyciskamy pozbawiając się zalewy ) a mniejsze pieczarki pozostawiamy do przystrojenia. Do miski przekładamy wszystkie składniki łącznie z pokrojoną polędwicą, dodajemy przyprawy, majonez i mieszamy. Do średniej wielkości miseczki przekładamy sałatkę, lekko dociskamy. Przed podaniem wykładamy ją do góry dnem z miski na talerz, brzegi dekorujemy pieczarkami, posypujemy koperkiem. Sałatka jest dość zwarta więc nie powinna się rozpaść, pamiętajmy aby dobrze odsączyć składniki, smacznego.
Lubię od czasu do czasu zjeść taką sałatkę :)
OdpowiedzUsuń