SKŁADNIKI :
- 1 litr wina czerwonego półwytrawnego
- skórka z 1 pomarańczy
- skórka z 1/2 cytryny
- cukier trzcinowy 1-2 łyżki
- 6 goździków
- 3 gwiazdki anyżu
- kawałek świeżego imbiru około 1 cm
- 1 laska cynamonu
- 1 duża pomarańcza pokrojona w plastry
- 2-3 kieliszki rumu ( niekoniecznie )
Do garnka wlewamy wino, dodajemy skórki z wcześniej wyszorowanych cytrusów. Wrzucamy goździki, imbir, laskę cynamonu i kawałek imbiru. Podgrzewamy ale nie dopuszczamy do zagotowania. Gdy wino będzie bliskie wrzenia, wsypujemy cukier i mieszamy. Wino przelewamy do dzbanka, przed podaniem dodajemy plastry pomarańczy. Rozlewamy do kieliszków.
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuń