RYBA W ZALEWIE OCTOWO - POMIDOROWEJ

23.12.2014
data:post.title
Ryba w zalewie octowej jest idealną przekąską na przyjęcia, święta i inne okoliczności. Dzisiaj przygotowałam nototenię, ryba z gatunku morskich, bardzo smaczna, sprzedawana w postaci tuszek co ułatwia, jak mi pieczenie. Rybka sama w sobie jest bardzo zwarta, w zalewie nie rozwala się a kręgosłup sam odchodzi od mięsa. Bardzo polecam mój przepis i rybkę również :)


                                                                  SKŁADNIKI : 
  • 1 kg tuszek ryby (dowolnej )
  • sól
  • przyprawa do ryby
  • 1 jako
  • mąka do panierowania 
  • olej do pieczenia
Rybę myjemy, pozbawiamy łusek i płetw. Przyprawiamy i panierujemy w rozmąconym jajku i mące. Pieczemy na rozgrzanym oleju po kilka minut z jednej i drugiej strony. Przekładamy do sporego garnka.

                                                                   ZALEWA : 
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 szklanki octu 10 %
  • 3 cebule pokrojone w talarki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, 6 kulek pieprzu
Składniki zalewy zagotowujemy, łącznie z pokrojoną cebulą. Mieszamy aby przecier dobrze się rozmieszał. Gorącą marynatą zalewamy upieczoną rybę w garnku. Zalewy wystarcza na 1 kg ryby. Po wystudzeniu odkładamy na 12-24 godziny w chłodne miejsce. Podajemy na półmisku, smacznego.



2 komentarze