KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

18 gru 2014
data:post.title
Kulebiak to potrawa wywodząca się z kuchni kresowej, dokładnie z Ukrainy. Duży pieczony pieróg z ciasta drożdżowego, nadziewa się kaszą, mięsem, kapustą i grzybami. U nas jednak przygotowujemy roladę z kapustą i grzybami, podajemy ją na stół wigilijny do barszczu czerwonego.


                                                        SKŁADNIKI na ciasto : 
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży  
  • 5 łyżek oleju
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 szklanka ciepłego mleka
W dużej misce rozpuszczamy drożdże w mleku, wsypujemy mąkę z solą i dodajemy jajko i olej. Wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto drożdżowe. Gdyby bardzo się kleiło dosypujemy odrobinę mąki. Przykrywamy miskę ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na 40 minut.

                                                                   FARSZ : 
  • około 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • 4 kulki pieprzy
  • 1 cebula, pokrojona na drobno
  • duża garść grzybów suszonych 
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka wegety 
  • 4-5 łyżek oleju
                                                       PRZYGOTOWANIE : 

Kapustę gotujemy z liściem, zielem i kulkami pieprzu w wodzie do miękkości. Odcedzamy, studzimy i dobrze wyciskamy kapustę. Kroimy ją na małe kawałki.
Grzyby moczymy w 2 szklankach wody, następnie gotujemy około 15 minut. Odcedzamy, studzimy i wyciskamy, Grzyby drobno kroimy lub mielimy w maszynce do mięsa.
Na patelni rozgrzewamy olej, podpiekamy cebulę, dodajemy kapustę i grzybki. Wszystko mieszając przesmażamy tak aby odparowały całe płyny. Doprawiamy do smaku wegetą, solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie części, ( odrobinę ciasta zostawiamy do przygotowania ozdób ) podsypując mąką rozwałkowujemy dwa placki na które rozkładamy farsz. Placki zwijamy tak aby powstały rolady. Przekładamy je na blaszkę, kulebiaki ozdabiamy dowolnymi ozdobami z ciasta, smarujemy rozmąconym jajkiem, pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180-190 *C, przez około 30 -35 minut. Uważamy aby nam się nie przypiekły.
Kulebiak podajemy pokrojony w kawałki do barszczu czerwonego.
Smacznego.






1 komentarz

  1. No to się czegoś dowiedziałem, bo dotychczas nie znałem kulebiaku :) I choć za barszczem nie przepadam to zżera mnie ciekawość jak smakuje połączenie kulebiaku i barszczu :)

    OdpowiedzUsuń