SKŁADNIKI na ciasto :
- 500 g mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 5 łyżek oleju
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka ciepłego mleka
FARSZ :
- około 1 kg kapusty kiszonej
- 1 liść laurowy
- 1 ziele angielskie
- 4 kulki pieprzy
- 1 cebula, pokrojona na drobno
- duża garść grzybów suszonych
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka wegety
- 4-5 łyżek oleju
Kapustę gotujemy z liściem, zielem i kulkami pieprzu w wodzie do miękkości. Odcedzamy, studzimy i dobrze wyciskamy kapustę. Kroimy ją na małe kawałki.
Grzyby moczymy w 2 szklankach wody, następnie gotujemy około 15 minut. Odcedzamy, studzimy i wyciskamy, Grzyby drobno kroimy lub mielimy w maszynce do mięsa.
Na patelni rozgrzewamy olej, podpiekamy cebulę, dodajemy kapustę i grzybki. Wszystko mieszając przesmażamy tak aby odparowały całe płyny. Doprawiamy do smaku wegetą, solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie części, ( odrobinę ciasta zostawiamy do przygotowania ozdób ) podsypując mąką rozwałkowujemy dwa placki na które rozkładamy farsz. Placki zwijamy tak aby powstały rolady. Przekładamy je na blaszkę, kulebiaki ozdabiamy dowolnymi ozdobami z ciasta, smarujemy rozmąconym jajkiem, pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180-190 *C, przez około 30 -35 minut. Uważamy aby nam się nie przypiekły.
Kulebiak podajemy pokrojony w kawałki do barszczu czerwonego.
Smacznego.
No to się czegoś dowiedziałem, bo dotychczas nie znałem kulebiaku :) I choć za barszczem nie przepadam to zżera mnie ciekawość jak smakuje połączenie kulebiaku i barszczu :)
OdpowiedzUsuń