SKŁADNIKI :
- 1 kg mięsa łopatki lub szynki ( wysoka część )
- 3 ząbki czosnku
- sól
- ostra papryka w proszku do smaku
- 1 łyżeczka kolendry utartej w moździerzu
- 2-3 pomarańcze
- 1 łyżka żelatyny
- 3 litry wody, nie musi być gotowana
- 3 duże łyżki soli
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 5 ziarnek pieprzu
- 4 ząbki czosnku, obrane i pokrojone na kawałki
- 1 łyżka majeranku
- Mięso oczyszczamy z ewentualnych błon lub tłuszczu, płuczemy. Składniki marynaty mieszamy w dużym garnku, umieszczamy mięso w marynacie, musi być całkowicie zakryte płynem, przykrywami i odkładamy na 3-4 dni do lodówki.
- Mięso wyciągamy z marynaty, odkładamy na durszlak do całkowitego odsączenia. Następnie nacieramy czosnkiem, solą, papryka i kolendrą. Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia, zawiązujemy boki i robimy igłą dziurki w woreczku aby para mogła swobodnie uciekać.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez 2 godziny. Po upieczeniu i ostudzeniu pieczeni przecinamy rękaw a powstały sos przelewamy do garnka, jest jego około 1 szklanka. Do sosu dodajemy sok z jednej pomarańczy oraz 3 plastry pomarańczy ze skórką. Gotujemy około 20 minut, przecedzamy przez sitko aby wywar był gładki. Dodajemy do gorącego wywaru żelatynę i mieszamy aż się rozpuści, studzimy.
- Pieczeń przekładamy do woreczka, wlewamy tam tężejącą już galaretkę, woreczek ciasno zakręcamy i odkładamy do lodówki. Galaretka powinna otoczyć całą pieczeń.
- Szynkę wykładamy na talerz, ozdabiamy plastrami pomarańczy ( w plastry możemy powbijać wykałaczki aby nie spadały pomarańcze ), rodzynkami lub żurawiną. Kroimy w plastry. Smacznego.
U mnie zawsze pieczeń w prostej, tradycyjnej wersji a tu takie cudo. :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuń