ŚWIĄTECZNA PIECZEŃ W POMARAŃCZOWEJ GALARETCE

13.12.2014
data:post.title
Pieczony kawałek mięsa w pomarańczach to dobry pomysł na święta, zwłaszcza jeżeli mamy ochotę na coś innego niż tradycyjna pieczeń. Przygotowałam ją w glazurze pomarańczowej dzięki czemu nie wysycha po dłuższym przechowywaniu w lodówce. Idealna do dań obiadowych lub na kanapki. Polecam :)


                                                                      SKŁADNIKI : 
  • 1 kg mięsa łopatki lub szynki ( wysoka część ) 
  • 3 ząbki czosnku
  • sól 
  • ostra papryka w proszku do smaku 
  • 1 łyżeczka kolendry utartej w moździerzu
  • 2-3 pomarańcze
  • 1 łyżka żelatyny
                                                                   MARYNATA : 
  • 3 litry wody, nie musi być gotowana
  • 3 duże łyżki soli
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 5 ziarnek pieprzu
  • 4 ząbki czosnku, obrane i pokrojone na kawałki
  • 1 łyżka majeranku
                                                            PRZYGOTOWANIE : 

Mięso oczyszczamy z ewentualnych błon lub tłuszczu, płuczemy. Składniki marynaty mieszamy w dużym garnku, umieszczamy mięso w marynacie, musi być całkowicie zakryte płynem, przykrywami i odkładamy na 3-4 dni do lodówki lub zimą na balkon.
Mięso wyciągamy z marynaty, odkładamy na durszlak do całkowitego odsączenia. Następnie mięso nacieramy czosnkiem, odrobiną soli, papryka i kolendrą. Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia, zawiązujemy boki i robimy igłą dziurki w woreczku aby para mogła swobodnie uciekać.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez 2 godziny. Po upieczeniu i ostudzeniu pieczeni przecinamy rękaw a powstały sos przelewamy do garnka, jest jego około 1 szklanka. Do sosu dodajemy sok z jednej pomarańczy oraz 3 plastry pomarańczy ze skórką. Gotujemy około 20 minut, przecedzamy przez sitko aby wywar był gładki. Dodajemy do gorącego wywaru żelatynę i mieszamy aż się rozpuści, studzimy. Pieczeń przekładamy do woreczka, wlewamy tam tężejącą już galaretkę, woreczek ciasno zakręcamy i odkładamy do lodówki. Galaretka powinna otoczyć całą pieczeń.
Mięso wykładamy na talerz, ozdabiamy plastrami pomarańczy ( w plastry możemy powbijać wykałaczki aby nie spadały pomarańcze  ), rodzynkami lub żurawiną. Kroimy w plastry. Smacznego.










2 komentarze

  1. U mnie zawsze pieczeń w prostej, tradycyjnej wersji a tu takie cudo. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń