SKŁADNIKI :
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1/2 kostki drożdży 100 g
- 4 łyżki cukru
- 50 g roztopionego masła
- dodatkowo 1 rozmącone jajko i sezam do posypania
W dużej misce mieszamy drożdże w mleku aż się rozpuszczą, następnie dodajemy jajko, rozpuszczone masło, cukier i mąkę. Wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto około 10 minut, odstawiamy przykryte ściereczką na około 1 godzinę aby ładnie wyrosło.
Ciasto przekładamy na posypany blat mąką, zagniatamy i dzielimy na pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy cieniutko ( 2-3 mm) na kształt koła, następnie radełkiem dzielimy na 6 części.
Każdy kawałek zwijamy w rogalika zaczynając od górnej części, układamy na blaszce. Rogaliki smarujemy po wierzchu pędzelkiem rozmąconym jajkiem, posypujemy sezamem.
Pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 * C, pieczemy rogaliki około 20 minut, uważając aby nam się nie spiekły.
Studzimy i zjadamy, smacznego.
rewelacja, pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńWow, wspaniałe dzieło, że tak się wyrażę :) wyglądają przepysznie, takie śniadania to sama przyjemność :)
OdpowiedzUsuńboskie:D porywam ze dwa na śniadanko;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie rogaliki :) dla sklepów
OdpowiedzUsuń