ROGALIKI ŚNIADANIOWE

08.12.2014
data:post.title
Bardzo lubię na śniadanie, rogaliki posmarowane dżemem, lub marmoladą a do tego kawa, pycha :)


                                                             SKŁADNIKI :
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka ciepłego mleka 
  • 1/2 kostki drożdży 100 g 
  • 4 łyżki cukru
  • 50 g roztopionego masła
  • dodatkowo 1 rozmącone jajko i sezam do posypania
                                                      PRZYGOTOWANIE :

W dużej misce mieszamy drożdże w mleku aż się rozpuszczą, następnie dodajemy jajko, rozpuszczone masło, cukier i mąkę. Wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto około 10 minut, odstawiamy przykryte ściereczką na około 1 godzinę aby ładnie wyrosło.
Ciasto przekładamy na posypany blat mąką, zagniatamy i dzielimy na pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy cieniutko ( 2-3 mm) na kształt koła, następnie radełkiem dzielimy na 6 części.
Każdy kawałek zwijamy w rogalika zaczynając od górnej części, układamy na blaszce. Rogaliki smarujemy po wierzchu  pędzelkiem rozmąconym jajkiem, posypujemy sezamem.
Pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 * C, pieczemy rogaliki około 20 minut, uważając aby nam się nie spiekły.
Studzimy i zjadamy, smacznego.




4 komentarze

  1. rewelacja, pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, wspaniałe dzieło, że tak się wyrażę :) wyglądają przepysznie, takie śniadania to sama przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń
  3. boskie:D porywam ze dwa na śniadanko;)

    OdpowiedzUsuń