SKŁADNIKI :
- 1,5 litra przygotowanego wcześniej bulionu warzywnego ( można użyć rosołu )
- 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 3 łyżki oliwy
- 2 serki topione po 100 g gouda, ementaler
- sól, pieprz do smaku
- 100 ml śmietanki 30%
- 3-4 kromki chleba + 3 łyżki oliwy
- zioła prowansalskie
- szczypiorek i ser dojrzewający do posypania
W garnku na oliwie podpiekamy cebulę i czosnek.Wlewamy bulion, dodajemy od razu pokrojone serki na male kawałki. W miedzy czasie kroimy chleb w kostkę, skrapiamy oliwą, posypujemy ziołami prowansalskimi i podpiekamy do momentu zrumienienia się, grzanki studzimy.
Zaczynamy gotować zupę około kilka minut, mieszamy aż serki się rozpuszczą. Następnie wlewamy słodką śmietankę i doprawiamy do smaku. Gotową zupę, lekko przestygniętą podajemy posypaną szczypiorkiem, grzankami i plasterkami sera. Smacznego.
Mogę jedynie sobie wyobrażać jak dobrze smakuje Twoja zupa serowa :), mi chodziła jakiś czasu temu po głowie, ale jakoś tak się jeszcze za to nie zabrałem. Ps. wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńRewelacja taka zupa, ja to i zupy i sery bardzo lubię, więc to przepis dla mnie.
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować:)
OdpowiedzUsuń