ZUPA SEROWA

29 gru 2014
data:post.title
Zupa serowa, aksamitna i pyszna w smaku to świetny pomysł na szybki obiad. Przygotowałam ją na bulionie warzywnym z odrobiną oliwy a do tego ser dojrzewający i grzanki. Mniam....


                                                                 SKŁADNIKI : 

  • 1,5 litra przygotowanego wcześniej bulionu warzywnego ( można użyć rosołu )
  • 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 serki topione po 100 g gouda, ementaler
  • sól, pieprz do smaku
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 3-4 kromki chleba + 3 łyżki oliwy 
  • zioła prowansalskie 
  • szczypiorek i ser dojrzewający do  posypania
                                                            PRZYGOTOWANIE : 

W garnku na oliwie podpiekamy cebulę i czosnek.Wlewamy bulion, dodajemy od razu pokrojone serki na male kawałki. W miedzy czasie kroimy chleb w kostkę, skrapiamy oliwą, posypujemy ziołami prowansalskimi i podpiekamy do momentu zrumienienia się, grzanki studzimy.
Zaczynamy gotować zupę około kilka minut, mieszamy aż serki się rozpuszczą. Następnie wlewamy słodką śmietankę i doprawiamy do smaku. Gotową zupę, lekko przestygniętą podajemy posypaną szczypiorkiem, grzankami i plasterkami sera. Smacznego.




3 komentarze

  1. Mogę jedynie sobie wyobrażać jak dobrze smakuje Twoja zupa serowa :), mi chodziła jakiś czasu temu po głowie, ale jakoś tak się jeszcze za to nie zabrałem. Ps. wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja taka zupa, ja to i zupy i sery bardzo lubię, więc to przepis dla mnie.

    OdpowiedzUsuń