TORT CZEKOLADOWY

14.12.2014
data:post.title
Tort czekoladowy jest idealny na święta, urodziny i przyjęcia a tak pięknie udekorowany będzie ozdobą naszego stołu.


                                                 Składniki na biszkopt czekoladowy : 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 duża łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej 
  • 5 jajek + 2 żółtka
  • 3 duże, płaskie łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
Białka ubijamy mikserem, w dużej misce na sztywno. Wsypujemy cukier i dalej ubijając wlewamy żółtka, następnie olej i mąki wymieszane z kakao i proszkiem. Po wsypaniu mąk biszkopt delikatnie mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Pieczemy 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 * C.
Upieczony biszkopt poznamy po lekkim odstawaniu ciasta od ścianek formy.
Biszkopt studzony oraz dzielimy na trzy blaty.

                                                   Poncz do nasączania biszkoptu : 
  • 1 szklanka słodkiej herbaty
  • 3 łyżki likieru orzechowego 
                                                              Masa czekoladowa : 
  • 300 ml śmietany 30%
  • 1 płaska łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklance gorącej wody
  • 2 cukry waniliowe
  • 150 g czekolady deserowej
  • 2 białka 
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. W drugiej misce ubijamy bardzo zimną śmietanę z cukrami waniliowymi na sztywno. Czekoladę łamiemy na kawałki, ogrzewamy w mikrofalówce aż się rozpuści. Do ubitej śmietany dodajemy ubite białka, miksujemy robotem, następnie wlewamy rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę i czekoladę, dokładnie wszystko mieszamy. Masę odkładamy na 10 minut do lodówki.
                                                                    Dodatkowo : 
  • 150 g czekolady deserowej, rozpuszczonej w mikrofalówce
  • 1-2 kafelki (użyłam zwykłe ścienne, ślizgie )zamrożone w zamrażalniku
  • 1/2 pomarańczy pokrojonej na kawałki
                                                                   Przygotowanie : 

Pierwszy blat biszkoptu umieszczamy na dnie tortownicy, nasączamy ponczem, wykładamy część masy, rozsmarowujemy. Kładziemy drugi blat, nasączamy i masa, oraz ostatni blat ciasta, nasączamy, lekko dociskamy i rozsmarowujemy pozostałą część masy. Ciasto schładzamy w lodówce około 1-2 godzin. Ciasto wyciągamy z tortownicy.
Na zamrożony kafelek szybko rozsmarowujemy 2 łyżki płynnej czekolady, wyrównujemy nożem, wycinamy prostokąt i ścinamy płat czekolady która już zdążyła zastygnąć. Owijamy nią biszkopt i czynność powtarzamy wyciągając drugą kafelke z zamrażarki a poprzednią znowu zamrażamy. Wierzch tortu również dekorujemy płatami czekolady lekko je falując. Na koniec układamy pomarańcze i posypujemy cukrem pudrem.
Tort przechowujemy w lodówce. Smacznego.








7 komentarzy

  1. Dobra robota, tort wygląda cudownie, czekolada i ta pomarańcza nadają mu świąteczny charakter :) Bardzo chętnie kiedyś wypróbuję, bo warty uwagi przepis :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny :) Pięknie ozdobiony :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie umiem sobie wyobrazic w jaki sposób robi pani te falowane części czekoladowe.Gdyby był filmik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł na dekoracje tortu zaczerpnęłam od Bożeny Sikń, jej tort czekoladowy jest tak ozdobiony. Czekoladę rozprowadzamy na zamrożonym kafelku, szybko ona zastyga ale jest jeszcze plastyczna, ścinamy ją nożem i robimy ozdobne falbanki. Pierwszym razem było trudno ale już następnym ozdoby wyszły ładne. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Łał, ta dekoracja jest fenomenalna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A gdzie można dostać takie kafelki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam zwykłej kafelki łazienkowej bo została mi po remoncie :) po zamrożeniu jej jest bardzo zimna.

      Usuń