Składniki na biszkopt czekoladowy :
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 duża łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej
- 5 jajek + 2 żółtka
- 3 duże, płaskie łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
Upieczony biszkopt poznamy po lekkim odstawaniu ciasta od ścianek formy.
Biszkopt studzony oraz dzielimy na trzy blaty.
Poncz do nasączania biszkoptu :
- 1 szklanka słodkiej herbaty
- 3 łyżki likieru orzechowego
- 300 ml śmietany 30%
- 1 płaska łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklance gorącej wody
- 2 cukry waniliowe
- 150 g czekolady deserowej
- 2 białka
Dodatkowo :
- 150 g czekolady deserowej, rozpuszczonej w mikrofalówce
- 1-2 kafelki (użyłam zwykłe ścienne, ślizgie )zamrożone w zamrażalniku
- 1/2 pomarańczy pokrojonej na kawałki
Pierwszy blat biszkoptu umieszczamy na dnie tortownicy, nasączamy ponczem, wykładamy część masy, rozsmarowujemy. Kładziemy drugi blat, nasączamy i masa, oraz ostatni blat ciasta, nasączamy, lekko dociskamy i rozsmarowujemy pozostałą część masy. Ciasto schładzamy w lodówce około 1-2 godzin. Ciasto wyciągamy z tortownicy.
Na zamrożony kafelek szybko rozsmarowujemy 2 łyżki płynnej czekolady, wyrównujemy nożem, wycinamy prostokąt i ścinamy płat czekolady która już zdążyła zastygnąć. Owijamy nią biszkopt i czynność powtarzamy wyciągając drugą kafelke z zamrażarki a poprzednią znowu zamrażamy. Wierzch tortu również dekorujemy płatami czekolady lekko je falując. Na koniec układamy pomarańcze i posypujemy cukrem pudrem.
Tort przechowujemy w lodówce. Smacznego.
Dobra robota, tort wygląda cudownie, czekolada i ta pomarańcza nadają mu świąteczny charakter :) Bardzo chętnie kiedyś wypróbuję, bo warty uwagi przepis :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCudowny :) Pięknie ozdobiony :)
OdpowiedzUsuńNie umiem sobie wyobrazic w jaki sposób robi pani te falowane części czekoladowe.Gdyby był filmik :)
OdpowiedzUsuńPomysł na dekoracje tortu zaczerpnęłam od Bożeny Sikń, jej tort czekoladowy jest tak ozdobiony. Czekoladę rozprowadzamy na zamrożonym kafelku, szybko ona zastyga ale jest jeszcze plastyczna, ścinamy ją nożem i robimy ozdobne falbanki. Pierwszym razem było trudno ale już następnym ozdoby wyszły ładne. Pozdrawiam :)
UsuńŁał, ta dekoracja jest fenomenalna :)
OdpowiedzUsuńA gdzie można dostać takie kafelki ?
OdpowiedzUsuńUżyłam zwykłej kafelki łazienkowej bo została mi po remoncie :) po zamrożeniu jej jest bardzo zimna.
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńBardzo efektowna dekoracja, jestem pod wrażeniem. Ja niestety nie mam za bardzo takich zdolności, ale muszę przyznać, że sam biszkopt czekoladowy wychodzi mi świetny, bo fajne porady znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-klasyczny-biszkopt-czekoladowy/ Wszystkie wskazówki stosuję i dzięki temu mój biszkopt czekoladowy zawsze się udaje. Polecam!
OdpowiedzUsuń