SKŁADNIKI :
- 10-15 skrzydełek
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- 2- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 5 łyżek oleju
- 1 płaska łyżka słodkiej papryki
- sól ( opcjonalnie )
- pieprz do smaku
- 1 łyżka sosu sojowego
- przyprawa do grilla ( niekoniecznie )
- kilka małych cebul, obranych i przeciętych na pół
- patyczki do szaszłyków namoczone w wodzie
PRZYGOTOWANIE :
Skrzydełka dokładnie oczyszczamy, myjemy, odcinamy lotki, przecinamy na dwie połowy i solimy. W naczyniu mieszamy składniki marynaty ( olej, papryki, tymianek, pieprz, czosnek i sos sojowy ), polewamy nią mięso i dokładnie mieszamy. Skrzydełka odkładamy na około 2-3 godziny w chłodne miejsce.
Nabijamy na przemiennie na patyczki do szaszłyków mięso, cebulka, mięso i tak aż patyczek się zapełni. Szaszłyki grillujemy na rozgrzanym grillu, często przewracając na jedną i drugą stronę. Po lekkim podpieczeniu możemy użyc tacki aluminiowej, wtedy będą mniej spieczone. Szaszłyki podajemy z ulubioną surówką, pieczywem lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego.
Prześlij komentarz