SZASZŁYKI ZE SKRZYDEŁEK

17.06.2015
data:post.title
Kurczak z grilla a zwłaszcza skrzydełka to raczej przysmak nie jednej osoby. Dzisiaj podam fajny pomysł na szaszłyki ze skrzydełek, nadziane na patyki, kawałki skrzydełek z kością, nie spadają w grilla a świetnie się trzymają całego szaszłyka. Odcięłam lotki których i tak nikt nie chce jeść a one same przeważnie się przypalają. Do szaszłyka dodałam tylko cebulę, jednak możemy dołożyć jeszcze jakieś warzywko. Mięska rewelacyjnie się pieką a przy częstym obracaniu na grillu nabiorą pięknego, rumianego koloru.


                                                                   SKŁADNIKI :  
  • 10-15 skrzydełek 
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 5 łyżek oleju
  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki
  • sól ( opcjonalnie )
  • pieprz do smaku 
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • przyprawa do grilla ( niekoniecznie )
  • kilka małych cebul, obranych i przeciętych na pół
  • patyczki do szaszłyków namoczone w wodzie

                                                          PRZYGOTOWANIE : 

Skrzydełka dokładnie oczyszczamy, myjemy, odcinamy lotki, przecinamy na dwie połowy i solimy. W naczyniu mieszamy składniki marynaty ( olej, papryki, tymianek, pieprz, czosnek i sos sojowy ), polewamy nią mięso i dokładnie mieszamy. Skrzydełka odkładamy na około 2-3 godziny w chłodne miejsce.
Nabijamy na przemiennie na patyczki do szaszłyków mięso, cebulka, mięso i tak aż patyczek się zapełni. Szaszłyki grillujemy na rozgrzanym grillu, często przewracając na jedną i drugą stronę. Po lekkim podpieczeniu możemy użyc tacki aluminiowej, wtedy będą mniej spieczone. Szaszłyki podajemy z ulubioną surówką, pieczywem lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego.




Prześlij komentarz