SKŁADNIKI :
- 0,5 kg czereśni
- 2 czerwone galaretki
- 3 szklanki gorącej wody
- 1 kg sera wiaderkowego waniliowego
- jeżeli używamy sera wiaderkowego bezsmakowego, dodajemy ( 2 cukry waniliowe, 6 dużych łyżek cukru)
- 3 duże łyżki żelatyny spożywczej + 1/2 szklanki gorącej wody
- 1 paczka biszkoptów okrągłych + 1/2 szklanki mleka
- czereśnie do dekoracji
- Czereśnie drylujemy, kilka możemy zostawić do dekoracji. Galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach gorącej wody i studzimy, dodajemy czereśnie.
- Na dno tortownicy wylewamy porcję galaretki. Przekładamy do lodówki do stężenia (ja daję ciasto na dno zamrażarki i skracam czas zastygania).
- Ser przekładamy do miski, dodajemy cukry (możemy użyć gotowy ser wiaderkowy waniliowy ale wtedy nie dodajemy cukrów), dokładnie mieszamy.
- Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, studzimy, wlewamy do sera, mieszamy.
- Na pierwszą warstwę galaretki wylewamy część sera (opcjonalnie), odkładamy do stężenia.
- Następnie galaretka z owocami i ser. Na ostatnią warstwę wykładamy namoczone biszkopty w ciepłym mleku, tyle ile wejdzie i odkładamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
- Ciasto przed wyjęciem wkładamy na 30 sekund do miski z ciepłą wodą, umarzając aby je nie zalać, przechylamy do góry dnem nad talerzem i wykładamy sernik.
- Podajemy ciasto schłodzone, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Świetny pomysł ;)
OdpowiedzUsuńno nieźle, sernik z czereśniami to musi być pycha. ja w ogóle kocham ciasta z czereśniami, mniam
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS:Obserwuję i liczę na rewanż
Próbowałam,popsuło się przy wyjmowaniu, a masa serowa zawsze wychodzi mi z gródkami
OdpowiedzUsuń