SERNIK NA ZIMNO Z CZEREŚNIAMI I GALARETKĄ

14.06.2015
data:post.title
Sezon na czereśnie w pełni i jak tu nie zrobić pysznego ciasta. Dzisiaj polecam sernik na zimno z czereśniami i galaretką. Smaczny, lekki i chętnie zjadany. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, ale trochę czasochłonne. Ładnie się prezentuje z dużą ilością owoców w galaretce. Jest takim idealnym ciastem na lato. Przygotowałam sernik w tortownicy 25 cm z kominem, i ledwo mi się wszystkie warstwy zmieściły. Jak mamy mniejszą tortownicę bez komina to będzie idealna. Mam nadzieję że ciasto będzie wam smakowało.


                                                                     SKŁADNIKI : 
  • 0,5 kg czereśni
  • 2 czerwone galaretki
  • 3 szklanki gorącej wody
  • 1 kg sera wiaderkowego
  • 2 cukry waniliowe
  • 6 dużych łyżek cukru
  • 3 duże łyżki żelatyny spożywczej + 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 paczka biszkoptów okrągłych + 1/2 szklanki mleka
  • czereśnie do dekoracji
                                                               PRZYGOTOWANIE : 
  1. Czereśnie drylujemy, kilka możemy zostawić do dekoracji. Galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach gorącej wody i studzimy.
  2. Na dno tortownicy wlewamy część galaretki i wsypujemy garść drylowanych czereśni. Przekładamy do lodówki do stężenia (ja daję ciasto na dno zamrażarki i skracam czas zastygania).
  3. Ser przekładamy do miski, dodajemy cukry (możemy użyć gotowy ser wiaderkowy waniliowy ale, wtedy nie dodajemy cukrów), dokładnie mieszamy.
  4. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, wlewamy do sera, mieszamy.
  5. Na pierwszą warstwę galaretki wylewamy część sera (opcjonalnie), odkładamy do stężenia.
  6. Następnie galaretka z owocami i ser. Na ostatnią warstwę wykładamy namoczone biszkopty w ciepłym mleku, tyle ile wejdzie i odkładamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. 
  7. Ciasto przed wyjęciem wkładamy na 1-2 minuty do miski z ciepłą wodą, umarzając aby je nie zalać, przechylamy do góry dnem nad talerzem i wykładamy sernik.
  8. Podajemy ciasto schłodzone do kawki,ulubionego likieru itp. smacznego :) 



3 komentarze

  1. no nieźle, sernik z czereśniami to musi być pycha. ja w ogóle kocham ciasta z czereśniami, mniam

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń