KOMPOT Z CZEREŚNI PASTERYZOWANY

15.06.2015
data:post.title
Czereśniowe kompoty, przyjemnie skosztować zimą. Idealne na ciepło, w zupie lub pite na zimno. Ja robię z nich napoje, rozrabiam kompot z wodą i dolewam mięty lub melisy.


                                                                     SKŁADNIKI : 

  • czereśnie, najlepiej ciemne 5-6 kg
  • 2 kg cukru, opcjonalnie
  • woda 
  • wyparzone słoiki z nakrętkami 
                                                             PRZYGOTOWANIE : 

Czereśnie myjemy, pozostawiamy na sitku aby obciekły ( nie drylujemy ). wsypujemy do słoików, mniej więcej 3/4 wysokości. Zasypujemy każdy słoik 1/2 szklanką cukru i zalewamy ciepłą wodą. Każdy słoik dobrze zakręcamy. Przekładamy je do dużego garnka, wlewamy wodę, do wysokości nakrętki i gotujemy 15 minut, licząc czas od momentu zagotowania się wody. Kompoty ostrożnie wykładamy na ściereczkę i studzimy.
Przechowujemy w spiżarni.





Prześlij komentarz