KALAREPKI NADZIEWANE RYŻEM I WARZYWAMI NA GRILLA

28.06.2015
data:post.title
Faszerowanie kalarepek to świetny sposób na niecodzienne, zdrowe danie. Farsz może być dowolny, jednak, dzisiaj polecam warzywny, z brązowym ryżem. Nadziane kalarepki można zapiec w piekarniku, lub jak ja dzisiaj zawinęłam je w folie aluminiową i grillowałam na grillu aż ser ładnie się rozpuścił. Tak przygotowany obiad będzie miłą i pyszną odmianą.


                                                                  SKŁADNIKI :
  • 3-4 spore kalarepki
  • 1 woreczek ryżu brązowego, ugotowanego 
  • 1 mała cukinia, pokrojona w kostkę
  • kawałek bakłażana
  • 1/2 czerwonej lub żółtej papryki
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • zioła prowansalskie do smaku
  • 3 łyżki oleju
  • jarzynka do smaku
  • sól,pieprz i papryka w proszku do smaku
  • 10 dkg sera żółtego, startego na tarce
                                                          PRZYGOTOWANIE : 

Z kalarepek odcinamy liście oraz górę kalarepek. Wydrążamy środek łyżeczką lub ostrym nożykiem.
Kalarepki gotujemy w osolonej wodzie 10 minut, licząc czas od zagotowania się wody. Odcedzamy i studzimy.
Na patelni podpiekamy na oleju pokrojoną cebule, dodajemy pokrojone warzywa oraz pokrojony środek kalarepki, o ile go nie zjemy. Dolewamy około 1 szklankę wody, wsypujemy jarzynkę i dusimy aż warzywa zmiękną. Dodajemy ugotowany ryż, doprawiamy do smaku i odparowujemy farsz aż będzie gęsty. 
Do ostudzonego farszu dodajemy ser i mieszamy. Kalarepki napełniamy po brzegi, przykrywamy kapelusikiem, zawijamy w folię aluminiową i grillujemy aż ser się rozpuści. Jeżeli chcemy przygotować  je w piekarniku to zapiekamy w naczyniu żaroodpornym z odrobina bulionu. Podajemy ciepłe do mięs lub z ulubioną surówką, smacznego :)


3 komentarze