SKŁADNIKI :
- 3-4 spore kalarepki
- 1 woreczek ryżu brązowego, ugotowanego
- 1 mała cukinia, pokrojona w kostkę
- kawałek bakłażana
- 1/2 czerwonej lub żółtej papryki
- 2 pomidory
- 1 cebula
- zioła prowansalskie do smaku
- 3 łyżki oleju
- jarzynka do smaku
- sól,pieprz i papryka w proszku do smaku
- 10 dkg sera żółtego, startego na tarce
PRZYGOTOWANIE :
Z kalarepek odcinamy liście oraz górę kalarepek. Wydrążamy środek łyżeczką lub ostrym nożykiem.
Kalarepki gotujemy w osolonej wodzie 10 minut, licząc czas od zagotowania się wody. Odcedzamy i studzimy.
Na patelni podpiekamy na oleju pokrojoną cebule, dodajemy pokrojone warzywa oraz pokrojony środek kalarepki, o ile go nie zjemy. Dolewamy około 1 szklankę wody, wsypujemy jarzynkę i dusimy aż warzywa zmiękną. Dodajemy ugotowany ryż, doprawiamy do smaku i odparowujemy farsz aż będzie gęsty.
Do ostudzonego farszu dodajemy ser i mieszamy. Kalarepki napełniamy po brzegi, przykrywamy kapelusikiem, zawijamy w folię aluminiową i grillujemy aż ser się rozpuści. Jeżeli chcemy przygotować je w piekarniku to zapiekamy w naczyniu żaroodpornym z odrobina bulionu. Podajemy ciepłe do mięs lub z ulubioną surówką, smacznego :)
świetna propozycja!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńPysznie ;)
OdpowiedzUsuń