NALEŚNIKI Z MĄKI KASZTANOWEJ Z SEREM, TRUSKAWKAMI I OWOCOWYMI SZASZŁYKAMI

03.06.2015
data:post.title
Mąka kasztanowa jest ogólnie mało znana, jednak w diecie bezglutenowej  niezastąpiona. Przygotować można z niej placki, naleśniki, makaron itp. w smaku słodka i lekko orzechowa a nabyć ją można w sklepie z ekologiczną i zdrową żywnością sklepsmakosz.pl. Naleśniki z owocami i twarożkiem są idealne na śniadanie lub podwieczorek.


                                                            SKŁADNIKI : na ciasto
  • 250 g mąki kasztanowej
  • 200 ml chudego mleka
  • 1 jajko
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 200 g półtłustego twarogu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka śmietany
  • 100 g truskawek + 1 banan i kiwi
  • sos czekoladowy i karmelowy do polania
  • listki mięty do dekoracji
                                                           PRZYGOTOWANIE :

Z mąki, mleka, proszku i jajka wyrabiamy niezbyt gęste ciasto. Smażymy małe naleśniki na małej ilości tłuszczu.
W miseczce mieszamy twaróg, cukier i śmietanę, dokładnie mieszamy farsz.
Na każdy naleśnik kładziemy po łyżce twarożku, na to pokrojone truskawki. Robimy małe sakiewki, spinając je u góry wykałaczką.
Pozostałe owoce kroimy na kawałki i  nabijamy na patyki od szaszłyków.
Na talerz układamy naleśniki, polewamy sosem czekoladowym i karmelowym, podajemy z szaszłykami owocowymi. Naleśniki są słodziutkie, pyszne i pachnące. Smacznego :)



3 komentarze

  1. Te cholery jedne nie bardzo chcą mi wychodzić :/ A nie ukrywam, że są świetną alternatywą dla zwykłych naleśników.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam mąkę kasztanową, pysznie ci wyszły :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, są rzeczywiście pyszne :)

      Usuń