BISZKOPT :
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej, z lekkim czubkiem
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i zwijamy z papierem na którym się piekło w roladę. Czekamy aż ostygnie.
MASA :
- 400 ml śmietany kremówki 30 %, ja kupuję w kubeczkach
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 cukry waniliowe
- 1 łyżka żelatyny spożywczej namoczonej w 1/4 szklanki wrzątku
- 0,5 kg świeżych malin
- listki mięty do dekoracji
- cukier puder i płynna czekolada do dekoracji
PRZYGOTOWANIE :
Roladę rozwijamy, delikatnie ściągamy z niej papier do pieczenia. Rozkładamy na cieście bitą śmietanę ( odrobinę zostawiamy do dekoracji ) i delikatnie zwijamy roladę. Odkrajamy nierówne brzegi, polewamy ją rozpuszczoną czekoladą, następnie szprycą dekorujemy na wierzchu bitą śmietaną na której układamy maliny i listki mięty. Całość posypujemy cukrem pudrem. Ciasto przekładamy do lodówki na 2-3 godziny, kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego.
Prześlij komentarz