ROLADA Z MALINAMI I BITĄ ŚMIETANĄ

28.06.2015
data:post.title
Rolada ze śmietaną to idealne ciasto do niedzielnej kawki. Soczyste maliny, bita śmietana i delikatny biszkopt to połączenie idealne. Moi goście byli zachwyceni i prosili o więcej.


                                                                       BISZKOPT : 
  • 4 jajka 
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej, z lekkim czubkiem 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy mikserem na sztywno, dalej ubijając dodajemy cukier a po chwili żółtka, mieszamy. Następnie wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia, teraz delikatnie mieszamy i wylewamy ciasto na wyłożona papierem do pieczenia dużą blaszkę z piekarnika. Pieczemy 15-20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 *C.
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i zwijamy z papierem na którym się piekło w roladę. Czekamy aż ostygnie.

                                                                           MASA : 

  • 400 ml śmietany kremówki 30 %, ja kupuję w kubeczkach
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 łyżka żelatyny spożywczej namoczonej w 1/4 szklanki wrzątku
  • 0,5 kg świeżych malin
  • listki mięty do dekoracji
  • cukier puder i płynna czekolada do dekoracji
                                                                PRZYGOTOWANIE : 

Bardzo zimna śmietanę ubijamy z cukrami mikserem na najwyższych obrotach, aż będzie sztywna. Następnie dalej ubijając wsypujemy większą część malin ( trochę zostawiamy do dekoracji ) i dalej miksujemy aż maliny się rozdrobnią. Do masy wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną i ostygniętą żelatynę, ciągle mieszamy. Śmietanę odkładamy do lodówki na co najmniej 15 minut aż lekko stężeje.
Roladę rozwijamy, delikatnie ściągamy z niej papier do pieczenia. Rozkładamy na cieście bitą śmietanę ( odrobinę zostawiamy do dekoracji ) i  delikatnie zwijamy roladę. Odkrajamy nierówne brzegi, polewamy ją rozpuszczoną czekoladą, następnie szprycą dekorujemy na wierzchu bitą śmietaną na której układamy maliny i listki mięty. Całość posypujemy cukrem pudrem. Ciasto przekładamy do lodówki na 2-3 godziny, kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego.






Prześlij komentarz