SKŁADNIKI :
- 30 - 40 szt baldachów z czarnego bzu, bez liści
- sok z 1-3 cytryn
- 1 kg cukru
- 1 litr wody
Kwiaty rozkładamy na papierze śniadaniowym lub ściereczkach, na 1-2 godziny aby pozbyć się robaczków. Po tym czasie odcinamy gałązki i przekładamy kwiatki do garnka. Do kwiatków wyciskamy sok z cytryn, następnie zagotowujemy wodę z cukrem, mieszamy aż cukier się rozpuści i zalewamy kwiaty.
Garnek przykrywamy pokrywką, odkładamy na 3-4 dni w ciemne miejsce. Syrop przecedzamy przez gazę, wyciskamy również kwiaty, następnie napój zagotowujemy i gorący przelewamy do słoiczków lub buteleczek, zakręcamy i odwracamy słoiczki do góry dnem aż ostygną.
Syrop przechowujemy w chłodnym miejscu kilka miesięcy. Używamy w razie potrzeby, zalecany również w czasie przeziębień.
Prześlij komentarz