SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU

28.06.2015
data:post.title
To już ostatni moment na zebranie kwiatów czarnego bzu, musiałam wprawdzie go szukać daleko od miasta, ale udało się. Często sięgam po niego zimą ale również latem. Syrop jest świetny jako dodatek do lemoniady, koktajli, drinków oraz herbaty. Zachęcam do zrobienia tego syropu.


                                                                   SKŁADNIKI :
  • 30 - 40 szt baldachów z czarnego bzu, bez liści
  • sok z 1-3 cytryn
  • 1 kg cukru
  • 1 litr wody 
                                                             PRZYGOTOWANIE : 

Kwiaty rozkładamy na papierze śniadaniowym lub ściereczkach, na 1-2 godziny aby pozbyć się robaczków. Po tym czasie odcinamy gałązki i przekładamy kwiatki do garnka. Do kwiatków wyciskamy sok z cytryn, następnie zagotowujemy wodę z cukrem, mieszamy aż cukier się rozpuści i zalewamy kwiaty.
Garnek przykrywamy pokrywką, odkładamy na 3-4 dni w ciemne miejsce. Syrop przecedzamy przez gazę, wyciskamy również kwiaty, następnie napój zagotowujemy i gorący przelewamy do słoiczków lub buteleczek, zakręcamy i odwracamy słoiczki do góry dnem aż ostygną.
Syrop przechowujemy w chłodnym miejscu kilka miesięcy. Używamy w razie potrzeby, zalecany również w czasie przeziębień.


Prześlij komentarz