SKŁADNIKI :
- 8 dużych skrzydełek
- sól, pieprz, ostra i słodka papryka do smaku
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- olej do głębokiego smażenia
- Skrzydełka myjemy, przecinamy na trzy części ( lotki wyrzucamy ). Mamy teraz około 16 kawałków mięsa. Ja wkładam je do garnka, zalewam wodą, dodaję 1/2 kostki rosołowej i gotuję około 15 minut. Podgotowane mięso daje nam pewność że nie będzie surowe w środku. Jadnak gotowanie można ominąć i od razu smażyć mięso na głębokim oleju ale dłużej.
- Kurczaka odcedzamy i studzimy, doprawiamy do smaku przyprawami i pozostawiamy na kilka minut aż najdzie.
- Jajka rozbijamy do miseczki, mieszamy, mąki wsypujemy do drugiego naczynia, dodajemy również przyprawy opcjonalnie, mieszamy.
- Kurczaka panierujemy w jajku, mące, jajku i mące. Otrzepujemy z nadmiaru mąki i smażymy w głębokim oleju kilka minut, aż panierka ładnie się zaróżowi. Odcedzamy, przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z tłuszczu.
- Podajemy z frytkami, surówką lub ulubionymi dodatkami.
- Smacznego.
Prześlij komentarz