CHRUPIĄCE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA

21 cze 2015
data:post.title
Kawałki kurczaka można przygotować na wiele sposobów, skrzydełka to chyba przysmak wielu osób. Sposób przygotowania jest banalnie prosty a panierka po upieczeniu wychodzi chrupiąca i delikatna. Jednak ze względu na kaloryczność dania, przygotowuję je sporadycznie choć za nim przepadam.


                                                                      SKŁADNIKI : 
  • 8 dużych skrzydełek
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka do smaku
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka 
  • olej do głębokiego smażenia
                                                               PRZYGOTOWANIE : 
  1. Skrzydełka myjemy, przecinamy na trzy części ( lotki wyrzucamy ). Mamy teraz około 16 kawałków mięsa. Ja wkładam je do garnka, zalewam wodą, dodaję 1/2 kostki rosołowej i gotuję około 15 minut. Podgotowane mięso daje nam pewność że nie będzie surowe w środku. Jadnak gotowanie można ominąć i od razu smażyć mięso na głębokim oleju ale dłużej. 
  2. Kurczaka odcedzamy i studzimy, doprawiamy do smaku przyprawami i pozostawiamy na kilka minut aż najdzie.
  3. Jajka rozbijamy do miseczki, mieszamy, mąki wsypujemy do drugiego naczynia, dodajemy również przyprawy opcjonalnie, mieszamy.
  4. Kurczaka panierujemy w jajku, mące, jajku i mące. Otrzepujemy z nadmiaru mąki i smażymy w głębokim oleju kilka minut, aż panierka ładnie się zaróżowi. Odcedzamy, przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z tłuszczu.
  5. Podajemy z frytkami, surówką lub ulubionymi dodatkami.
  6. Smacznego. 




Prześlij komentarz