Zjadamy ją na zimno z pysznymi szaszłykami z cukinii i kremowym serkiem Arla Apetina i melonem. Możemy dodać do niej dowolne warzywa lub owoce. Jest to fajna sałatka do dań z grilla i nie tylko.
SKŁADNIKI :
- 1 szklanka kaszy kuskus razowej
- 1 melon miodowy
- 5 rzodkiewek
- 1 mała papryka czerwona
- 1 mała cukinia
- 1 serek Arla Apetina Tapas ( grillowana papryka i oliwki )
- kilka ciemnych oliwek
- natka pietruszki, opcjonalnie
- owoc granatu
- sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
- Kaszę gotujemy w jednej szklance wody, cały czas mieszając około 5 minut. Woda szybko wchłonie w kaszę, gaz zakręcamy przykrywamy garnek i pozwalamy kaszy napęcznieć.
- Melona przecinamy na pół, wydrążamy środek, kroimy w kostkę ( kilka zostawiamy do szaszłyków).
- Napęczniałą i ostudzoną kaszę przekładamy do miski, dodajemy pokrojonego melona, poszatkowane rzodkiewki, pokrojoną paprykę ( trochę zostawiamy do szaszłyków ), natkę pietruszki i owoc granatu, doprawiamy do smaku, mieszamy.
- Sałatkę nakładamy do miseczek z melona.
- Z młodej cukinii robimy obieraczką paski, lekko solimy i pieczemy na grillu lub teflonowej patelni, 1-2 minut z każdej strony. Studzimy, każdy pasek smarujemy serkiem, kładziemy po oliwce i zwijamy jak roladki.
- Na patyki do szaszłyków ( robimy około 4 szaszłyki ) nabijamy melona, paprykę, roladkę i czynność tą powtarzamy.
- Całość dekorujemy listkami sałaty i natki pietruszki. Podajemy do pieczonych mięs lub zjadamy sałatkę samą. Smacznego.
Prześlij komentarz