MELON NADZIANY LETNIĄ SAŁATKĄ Z KUSKUSEM

11.06.2015
data:post.title
Ciepło za oknem, wiosna z latem w pełni a przy takiej pogodzie jest ochota na lekką i zdrową sałatkę z kuskusem.
Zjadamy ją na zimno z pysznymi szaszłykami z cukinii i kremowym serkiem Arla Apetina i melonem. Możemy dodać do niej dowolne warzywa lub owoce. Jest to fajna sałatka do dań z grilla i nie tylko.


                                                                 SKŁADNIKI : 
  • 1 szklanka kaszy kuskus razowej
  • 1 melon miodowy
  • 5 rzodkiewek
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 mała cukinia 
  • 1 serek Arla Apetina Tapas ( grillowana papryka i oliwki )
  • kilka ciemnych oliwek
  • natka pietruszki, opcjonalnie
  • owoc granatu 
  • sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
                                                           PRZYGOTOWANIE : 
  1. Kaszę gotujemy w jednej szklance wody, cały czas mieszając około 5 minut. Woda szybko wchłonie w kaszę, gaz zakręcamy przykrywamy garnek i pozwalamy kaszy napęcznieć.
  2. Melona przecinamy na pół, wydrążamy środek, kroimy w kostkę ( kilka zostawiamy do szaszłyków). 
  3. Napęczniałą i ostudzoną kaszę przekładamy do miski, dodajemy pokrojonego melona, poszatkowane rzodkiewki, pokrojoną paprykę ( trochę zostawiamy do szaszłyków ), natkę pietruszki i owoc granatu, doprawiamy do smaku, mieszamy. 
  4. Sałatkę nakładamy do miseczek z melona.
  5. Z młodej cukinii robimy obieraczką paski, lekko solimy i pieczemy na grillu lub teflonowej patelni, 1-2 minut z każdej strony. Studzimy, każdy pasek smarujemy serkiem, kładziemy po oliwce i zwijamy jak roladki.
  6. Na patyki do szaszłyków ( robimy około 4 szaszłyki ) nabijamy melona, paprykę, roladkę i czynność tą powtarzamy. 
  7. Całość dekorujemy listkami sałaty i natki pietruszki. Podajemy do pieczonych mięs lub zjadamy sałatkę samą. Smacznego.


30 minut z Apetiną


Prześlij komentarz