SKŁADNIKI :
- 1 średni kalafior
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 2 ząbki czosnku
SOS :
- 4 pomidory
- bazylia suszona do smaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 cebula
DODATKI :
- 1 papryka
- 100 g chudej szynki
- 100 g mozzarelli light
- listki bazylii do dekoracji
PRZYGOTOWANIE :
- Kalafior gotujemy na parze na miękko. Studzimy, przekładamy do naczynia blendera i mielimy.
- Do masy z kalafiora dodajemy jajka, bułkę tartą, mąkę, sól, pieprz, przeciśnięty czosnek i bazylię. Wyrabiamy ciasto, które rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w temperaturze 190 % C, przez około 15 minut, aż spód z kalafiora ładnie się zarumieni.
- Pomidory i cebulę drobno kroimy, przekładamy do garnka i gotujemy aż sos ładnie zgęstnieje. Dodajemy czosnek i wszystko blendujemy na gładki sos. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i bazylią.
- Na spód wylewamy sos pomidorowy, rozkładamy pokrojoną szynkę i plasterki mozzarelli.
- Pizzę pieczemy 10-15 minut w temperaturze 190 % C aż się zarumieni. Podajemy ciepłą.
Jadłam już kiedyś taką pizzę. Wyszła bardzo dobra aczkolwiek nie przebija tradycyjnej. :) Zapraszam na nowy przepis. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/09/18/salatka-z-indykiem-sosem-miodowo-balsamicznym-i-platkami-parmezanu/
OdpowiedzUsuńDziękuję za zaproszenie :) wiadomo że pizza z kalafiora no smakuje jak kalafior, ale ja już wkoncu ja zrobiłam :)
UsuńZ pewnością jest pyszniutka! :)
OdpowiedzUsuńTak, dobra ale tylko na ciepło :)
Usuńo pizzy z kalafiora czytałam już tu i tam i muszę w końcu spróbować :)
OdpowiedzUsuńJa również byłam ciekawa jaj smaku, zrobiłam i tylko ja jadłam :) mąż nie bardzo. Smaczna ale prosto z piekarnika, na drugi dzień wprawdzie nie jadalna. Tak jakby zginął jej smak :) Ale warto spróbować ją upiec.
UsuńNa pewno wypróbuję przepis:-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie; http://kuchennespojrzenie.blogujaca.pl