SKŁADNIKI :
- 1 kg sera wiaderkowego
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 szklanka wrzątku
- 2 duże łyżki z czubkiem żelatyny spożywczej + 1/2 szklanki wrzątku
- 2 cukry waniliowe
- 3/4 szklanki cukru
- 2 śnieżki
- 1 i 1/2 szklanki zimnego mleka pełnego
- 2 duże opakowania herbatników ( użyłam owsianych z Biedronki )
- 1 czekolada deserowa + 3 łyżki mleka
- wiórki lub migdały do posypania ciasta
- Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku, studzimy uważając aby nam nie zastyga.
- Żelatynę rozpuszczamy i studzimy.
- Blaszkę o wymiarach 25/30 wykładamy herbatnikami, nawet boki bo herbatników nam wystarczy.
- Śnieżki ubijamy mikserem z zimnym mlekiem na sztywno, następnie dodajemy cały ser i cukier, dalej ubijając wlewamy galaretki i żelatynę. Masę serową wylewamy na ciastka. Sernik odkładamy na 10 minut do lodówki aż masa troszkę stężeje. Następnie sernik wyciągamy i rozkładamy na wierzchu resztę herbatników. Ciasto chłodzony 2-3 godziny.
- Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy ja z mlekiem w mikrofalówce.
- Na zimny sernik rozsmarowujemy polewę i posypujemy obficie wiórkami kokosowymi lub migdałami.
- Serniczek dobrze się kroi, jest smaczny i puszysty, przypomina ptasie mleczko.
Prześlij komentarz