SERNIK ŚNIEŻNY PUCH

29 wrz 2016
data:post.title
Dzisiaj przygotowałam ciasto na zimno, serniczek o lekkim smaku cytryny, bardzo pyszny w dodatku lekki i puszysty. Przypomina mi ptasie mleczko, jednak tutaj mamy jeszcze herbatniki. Ciasto zaliczam do mega smacznych i udanych. Myślę ze nikt nie będzie miał problemu z jego przygotowaniem. Przepis jest na dużą blaszkę.


                                                                 SKŁADNIKI :
  • 1 kg sera wiaderkowego 
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 szklanka wrzątku 
  • 2 duże łyżki z czubkiem żelatyny spożywczej + 1/2 szklanki wrzątku
  • 2 cukry waniliowe 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 śnieżki 
  • 1 i 1/2 szklanki zimnego mleka pełnego 
  • 2 duże opakowania herbatników ( użyłam owsianych z Biedronki ) 
  • 1 czekolada deserowa + 3 łyżki mleka 
  • wiórki lub migdały do posypania ciasta
                                                           PRZYGOTOWANIE :
  1. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku, studzimy uważając aby nam nie zastyga.
  2. Żelatynę rozpuszczamy i studzimy.
  3. Blaszkę o wymiarach 25/30 wykładamy herbatnikami, nawet boki bo herbatników nam wystarczy.
  4. Śnieżki ubijamy mikserem z zimnym mlekiem na sztywno, następnie dodajemy cały ser i cukier, dalej ubijając wlewamy galaretki i żelatynę. Masę serową wylewamy na ciastka. Sernik odkładamy na 10 minut do lodówki aż masa troszkę stężeje. Następnie sernik wyciągamy i rozkładamy na wierzchu resztę herbatników. Ciasto chłodzony 2-3 godziny. 
  5. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy ja z mlekiem w mikrofalówce. 
  6. Na zimny sernik rozsmarowujemy polewę i posypujemy obficie wiórkami kokosowymi lub migdałami. 
  7. Serniczek dobrze się kroi, jest smaczny i puszysty, przypomina ptasie mleczko.







Prześlij komentarz