Malinówka to nalewka i pięknym smaku i zapachu. Świetna na zimne wieczory i przeziębienie, świetnie rozgrzewa ciało. Ja przygotowuje ja raz w roku i z takich proporcji wychodzi około 2,5 l tego pysznego trunku.
SKŁADNIKI :
- 1 kg malin
- 0,5 kg cukru
- 0,5 L wody
- 0,5 L wódki
- 0,25 L spirytusu
PRZYGOTOWANIE :
- Maliny płuczemy z ewentualnych zabrudzeń, przekładamy do dużego słoja.
- W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier, kiedy ostygnie wlewamy do malin łącznie z wódką i spirytusem. Słoik zakręcamy i odkładamy w ciemne miejsce na 1 miesiąc. Po tym czasie nalewkę przecedzamy przez gazę, owoce dokładnie wyciskamy i płyn rozlewamy do butelek.
- Zaletą tego trunku jest to że im dłużej stoi tym lepiej smakuje i ma intensywniejszy kolor.
- Moja zaczęłam degustować już po 3 miesiącach. Jest pyszna, wręcz idealna.
możemy wlać zamiast niego 0,5 l wódki, wtedy będą proporcje 1 l wódki na 1 kg owocu.
W smaku wychodzi prawie taką sama.
Prześlij komentarz