NALEWKA MALINOWA

27.09.2016
data:post.title
Maliny to świetny owoc na nalewkę, są jeszcze dostępne więc śmiało zdążymy z jej przygotowaniem.
Malinówka to nalewka i pięknym smaku i zapachu. Świetna na zimne wieczory i przeziębienie, świetnie rozgrzewa ciało. Ja przygotowuje ja raz w roku i z takich proporcji wychodzi około 2,5 l tego pysznego trunku.


                                                                       SKŁADNIKI : 
  • 1 kg malin 
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 L wody
  • 0,5 L wódki 
  • 0,25 L spirytusu 
                                                               PRZYGOTOWANIE : 
  1. Maliny płuczemy z ewentualnych zabrudzeń,  przekładamy do dużego słoja. 
  2. W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier, kiedy ostygnie wlewamy do malin łącznie z wódką i spirytusem. Słoik zakręcamy i odkładamy w ciemne miejsce na 1 miesiąc. Po tym czasie nalewkę przecedzamy przez gazę, owoce dokładnie wyciskamy i płyn rozlewamy do butelek.
  3. Zaletą tego trunku jest to że im dłużej stoi tym lepiej smakuje i ma intensywniejszy kolor. 
  4. Moja zaczęłam degustować już po 3 miesiącach. Jest pyszna, wręcz idealna.
         Uwagi; jeżeli nie mamy spirytusu, lub nie lubimy jego ostrego smaku,
         możemy wlać zamiast niego 0,5 l wódki, wtedy będą proporcje 1 l wódki na 1 kg owocu.
         W smaku wychodzi prawie taką sama.  

Prześlij komentarz