Składniki biszkoptu:
- 5 dużych jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 budynie czekoladowe bez cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 duża łyżka ciemnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto kokosowe :
- 5 białek
- 1/2 szklanka cukru
- 150 g wiórek kokosowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem :
- 3 szklanki mleka
- 5 żółtek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 budyń waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g zimnego masła lub margaryny
Dodatkowo :
- polewa czekoladowa
- płatki migdałów do posypania
- herbata do nasączenia biszkoptu
Przygotowanie :
- 5 jajek ubijamy mikserem z cukrem na puch, budynie mieszamy z mąką, proszkiem i kakao. Wsypujemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy aż składnik się połączą. Biszkopt wylewamy na wysmarowaną blaszkę o wymiarach 25/30 i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 40 minut. Studzimy i przecinamy wzdłuż na dwie, równe połówki.
- Białka ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier, ubijamy kilka minut, następnie wsypujemy wiórki i mąkę ziemniaczaną, mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto kokosowe wylewamy na blaszkę o wymiarach 25/30 i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut. Ciasto studzimy.
- Mleko mieszamy z mąkami, cukrem i żółtkami. Gotujemy gęsty budyń ciągle mieszając. Wylewamy go na dwa talerze i studzimy.
- Mikserem ucieramy margarynę, dodając partiami budyń aż cały wyrobimy. W razie konieczności masę można dosłodzić.
- Pierwszy blat ciasta nasączamy słodką herbatą, na to rozkładamy porcje masy, na to ciasto kokosowe, reszta masy budyniowej, następnie biszkopt czekoladowy i nasączamy go herbatą.
- Na schłodzone ciasto wylewamy polewę czekoladową, posypujemy płatkami migdałów i chłodzimy do całkowitego zastygnięcia.
Uwagi ; ciasto jest bardzo smaczne jednak kokos w środku jest troszkę suchy. ogólnie polecam na przyjęcia i nie tylko.
Wygląda bardzo efektownie.
OdpowiedzUsuńale wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuń