CIASTO CZEKOLADOWE Z KOKOSEM

04.09.2016
data:post.title
Dzisiaj podam przepis na ciasto mocno czekoladowe, z wkładka kokosową i kremem budyniowym. Smakuje prawie jak bounty a w dodatku jest bardzo efektowne, idealne na przyjęcia, święta itp.


                                                               Składniki biszkoptu: 
  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 duża łyżka ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                                Ciasto kokosowe : 
  • 5 białek
  • 1/2 szklanka cukru
  • 150 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
                                                                             Krem : 
  • 3 szklanki mleka
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 200 g zimnego masła lub margaryny
                                                                        Dodatkowo : 
  • polewa czekoladowa
  • płatki migdałów do posypania 
  • herbata do nasączenia biszkoptu
                                                                      Przygotowanie : 
  1. 5 jajek ubijamy mikserem z cukrem na puch, budynie mieszamy z mąką, proszkiem i kakao. Wsypujemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy aż składnik się połączą.  Biszkopt wylewamy na wysmarowaną blaszkę o wymiarach 25/30 i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 40 minut. Studzimy i przecinamy wzdłuż na dwie, równe połówki. 
  2. Białka ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier, ubijamy kilka minut, następnie wsypujemy wiórki i mąkę ziemniaczaną, mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto kokosowe wylewamy na blaszkę o wymiarach 25/30 i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut. Ciasto studzimy. 
  3. Mleko mieszamy z mąkami, cukrem i żółtkami. Gotujemy gęsty budyń ciągle mieszając. Wylewamy go na dwa talerze i studzimy. 
  4. Mikserem ucieramy margarynę, dodając partiami budyń aż cały wyrobimy. W razie konieczności masę można dosłodzić. 
  5. Pierwszy blat ciasta nasączamy słodką herbatą, na to rozkładamy porcje masy, na to ciasto kokosowe, reszta masy budyniowej, następnie biszkopt czekoladowy i nasączamy go herbatą. 
  6. Na schłodzone ciasto wylewamy polewę czekoladową, posypujemy płatkami migdałów i chłodzimy do całkowitego zastygnięcia. 
        Uwagi ; ciasto jest bardzo smaczne jednak kokos w środku jest troszkę suchy. ogólnie polecam          na przyjęcia i nie tylko. 



3 komentarze