KOTLETY Z JAJEK I SERA

03.09.2016
data:post.title
Kotlety jajeczne wprawdzie wszyscy znają, ja zajadałam się nimi za dziecka. Dzisiaj troszkę modyfikacji w tym przepisie, dodałam ser przez co wzbogacił się ich smak. Idealne na szybki i tani obiad. Polecam je podać z ziemniaczkami i surówką.


                                                                   SKŁADNIKI : 
  • 12 jajek
  • 1 pęczek szczypiorku, posiekanego
  • 100 g sera żółtego, tartego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 czerstwa, duża bułka + 1/2 szklanki mleka 
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
                                                            PRZYGOTOWANIE : 
  1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i szatkujemy na sitku lub drobno kroimy. 
  2. Do dużej miski przekładamy pokrojone jajka, szczypiorek, namoczoną i wyciśniętą bułkę w mleku, przyprawy, część tartego sera i wbijamy jajka. Masę dokładnie wyrabiamy.
  3. Formujemy małe, owalne kotleciki, masa powinna być zwarta tak aby dało się z niej formować kotlety. 
  4. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony.
  5. Gorące kotlety posypujemy resztą tartego sera. 
  6. Podajemy ciepłe. Smacznego.




Prześlij komentarz