SKŁADNIKI :
- 12 jajek
- 1 pęczek szczypiorku, posiekanego
- 100 g sera żółtego, tartego
- sól, pieprz do smaku
- 1 czerstwa, duża bułka + 1/2 szklanki mleka
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i szatkujemy na sitku lub drobno kroimy.
- Do dużej miski przekładamy pokrojone jajka, szczypiorek, namoczoną i wyciśniętą bułkę w mleku, przyprawy, część tartego sera i wbijamy jajka. Masę dokładnie wyrabiamy.
- Formujemy małe, owalne kotleciki, masa powinna być zwarta tak aby dało się z niej formować kotlety.
- Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony.
- Gorące kotlety posypujemy resztą tartego sera.
- Podajemy ciepłe. Smacznego.
Prześlij komentarz