PLACKI TACOS

23 wrz 2016
data:post.title
Tacos to placki kukurydziane wywodzące się z kuchni meksykańskiej. To proste danie, które składa się z placków wypełnionych farszem. Farsz jest dowolny, mięsny, warzywny a do tego podane są pyszne sosy.  Polecam przepis na tacos.


                                                                  SKŁADNIKI : 

  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 150 g mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju kukurydzianego
  • szczypta soli do smaku
  • około 100 ml gorącej wody
                                                            PRZYGOTOWANIE : 

Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą i pszenną, wsypujemy sól do smaku i mieszamy, następnie wlewamy olej i gorącą wodę. Zagniatamy wszystkie składniki aż powstanie elastyczne i gładkie ciasto. Ciasto nie powinno się kleić, w razie konieczności dosypujemy mąki kukurydzianej.
Zwijamy je w kulkę, następnie wałkujemy i tniemy na małe kawałki, wielkości orzecha włoskiego.
Każdy kawałek rozwałkowujemy, podsypując mąką na bardzo cieniutki placek. 
Pieczemy na suchej, mocno rozgrzanej patelni, około 1 minuty, z jednej i drugiej strony.
Ciepłe placki zwijamy w muszelkę i rozwieszam do ostygnięcia. Ja użyłam do tego kratki z piekarnika. Kiedy placki ostygły i lekko przeschły, układamy je jeden w drugi i pozostawiamy w pojemniku. Przed podaniem lekko podgrzewamy. Placki są delikatne, lekko słodkawe, nadające się do każdego farszu, nawet owocowego. 




8 komentarzy

  1. Jakie fajne,tylko czekają na nadzianie. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nadziałam je farszem mięsno-warzywnym, ostrym sosem i czosnkowym. Wyszły prze, prze pyszne :)

      Usuń
  2. fajne takie domowe :) przynajmniej człowiek wie co w nich siedzi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiałam dodać o wiele więcej wody aby się ciasto wyrobiło, ale potem było ok - tylko że były za sztywne po usmazeniu i nie dało się je zrolować bo się łamały :( ktoś wie czemu?

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi też się łamały, też więcej wody musiałam dodać.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja po obróceniu na patelni kładę plaster sera , potem na talerz łatwa sałatka s szynką albo szarpana wieprzowina i zaginął. Na ciepło mega !!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy ktoś testował ile można takie placki przechowywać? Widzę, że szybko się je robi, ale zawsze dobrze mieć jakiś zapas :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Proponuje dac wiecej maki kukur a mniej pszennej....będą zdrowsze i bardziej chrupkie.... mniam

    OdpowiedzUsuń