SKŁADNIKI :
- 200 g mąki kukurydzianej
- 150 g mąki pszennej
- 4 łyżki oleju kukurydzianego
- szczypta soli do smaku
- około 100 ml gorącej wody
PRZYGOTOWANIE :
Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą i pszenną, wsypujemy sól do smaku i mieszamy, następnie wlewamy olej i gorącą wodę. Zagniatamy wszystkie składniki aż powstanie elastyczne i gładkie ciasto. Ciasto nie powinno się kleić, w razie konieczności dosypujemy mąki kukurydzianej.
Zwijamy je w kulkę, następnie wałkujemy i tniemy na małe kawałki, wielkości orzecha włoskiego.
Każdy kawałek rozwałkowujemy, podsypując mąką na bardzo cieniutki placek.
Pieczemy na suchej, mocno rozgrzanej patelni, około 1 minuty, z jednej i drugiej strony.
Ciepłe placki zwijamy w muszelkę i rozwieszam do ostygnięcia. Ja użyłam do tego kratki z piekarnika. Kiedy placki ostygły i lekko przeschły, układamy je jeden w drugi i pozostawiamy w pojemniku. Przed podaniem lekko podgrzewamy. Placki są delikatne, lekko słodkawe, nadające się do każdego farszu, nawet owocowego.
Jakie fajne,tylko czekają na nadzianie. Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńJa nadziałam je farszem mięsno-warzywnym, ostrym sosem i czosnkowym. Wyszły prze, prze pyszne :)
Usuńfajne takie domowe :) przynajmniej człowiek wie co w nich siedzi :)
OdpowiedzUsuńMusiałam dodać o wiele więcej wody aby się ciasto wyrobiło, ale potem było ok - tylko że były za sztywne po usmazeniu i nie dało się je zrolować bo się łamały :( ktoś wie czemu?
OdpowiedzUsuńMi też się łamały, też więcej wody musiałam dodać.
OdpowiedzUsuńJa po obróceniu na patelni kładę plaster sera , potem na talerz łatwa sałatka s szynką albo szarpana wieprzowina i zaginął. Na ciepło mega !!!
OdpowiedzUsuńCzy ktoś testował ile można takie placki przechowywać? Widzę, że szybko się je robi, ale zawsze dobrze mieć jakiś zapas :D
OdpowiedzUsuńProponuje dac wiecej maki kukur a mniej pszennej....będą zdrowsze i bardziej chrupkie.... mniam
OdpowiedzUsuń