SKŁADNIKI :
- 500 g mięsa mielonego
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 opakowanie makaronu do lazanii 500 g Lubella
- 1 puszka pomidorów
- 1 kostka rosołowa
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz, papryka słodka do smaku
- 2 łyżki oleju
- 200 g sera żółtego tartego
SOS BESZAMELOWY :
- 2 łyżki masła naturalnego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 400 ml mleka pełnego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 50 g sera żółtego tartego
PRZYGOTOWANIE :
- Cebulkę kroimy drobno, podpiekamy na oliwie w wysokiej patelni lub garnku. Następnie dodajemy mięso mielone, kostkę rosołową, pomidory z puszki i poszatkowane pieczarki.
- Chwilkę smażymy, około 15 minut, ciągle mieszając aż mięso się połączy ze wszystkimi składnikami.
- Doprawiamy do smaku bazylią, solą, papryką i pieprzem.
- Płaty lazanii gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem 1 łyżki oleju, przez kilka minut. Najlepiej gotujmy po 3-4 płaty jednocześnie, mieszając aby się nie skleiły. Wykładamy na talerz posmarowany oliwą.
- Przygotowujemy sos beszamelowy, w garnku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Ciągle mieszamy trzepaczką aby nie powstały gródki. Następnie wlewamy mleko i dalej mieszając gotujemy do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec wsypujemy tarty ser, mieszamy.
- Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, 4 płaty wykładamy na dno, następnie wylewamy część sosu, posypujemy serem i polewamy beszamelem. Następnie znowu makaron, sos mięsny, ser i beszamel. Na samym końcu musi znaleźć się makaron posmarowany beszamelem i rozsypujemy resztą sera.
- Lazanię pieczemy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 % C.
- Kiedy ser już ładnie się podpiecze lazanię wyciągamy i studzimy.
- Podajemy ciepłą posypaną szczypiorkiem.
- Smacznego.
Prześlij komentarz