LAZANIA Z MIĘSEM I PIECZARKAMI

1 wrz 2016
data:post.title
Lazania to pyszne makaronowe danie, wywodzące się  z kuchni włoskiej. Makaron przekładany jest sosem mięsnym z dodatkiem pieczarek, oraz sosem beszamelowym i serem. Następnie potrawa jest zapiekana i podawana na ciepło. Ja osobiście przepadam za lazanią bo ją uwielbiam.


                                                                    SKŁADNIKI :
  • 500 g mięsa mielonego
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie makaronu do lazanii 500 g Lubella 
  • 1 puszka pomidorów 
  • 1 kostka rosołowa
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz, papryka słodka do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g sera żółtego tartego
                                                              SOS BESZAMELOWY : 
  • 2 łyżki masła naturalnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 400 ml mleka pełnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 50 g sera żółtego tartego 
                                                                  PRZYGOTOWANIE : 
  1. Cebulkę kroimy drobno, podpiekamy na oliwie w wysokiej patelni lub garnku. Następnie dodajemy mięso mielone, kostkę rosołową, pomidory z puszki i poszatkowane pieczarki. 
  2. Chwilkę smażymy, około 15 minut, ciągle mieszając aż mięso się połączy ze wszystkimi składnikami.
  3. Doprawiamy do smaku bazylią, solą, papryką i pieprzem. 
  4. Płaty lazanii gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem 1 łyżki oleju, przez kilka minut. Najlepiej gotujmy po 3-4 płaty jednocześnie, mieszając aby się nie skleiły. Wykładamy na talerz posmarowany oliwą.
  5. Przygotowujemy sos beszamelowy, w garnku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Ciągle mieszamy trzepaczką aby nie powstały gródki. Następnie wlewamy mleko i dalej mieszając gotujemy do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Na koniec wsypujemy tarty ser, mieszamy.
  6. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, 4 płaty wykładamy na dno, następnie wylewamy część sosu, posypujemy serem i polewamy beszamelem. Następnie znowu makaron, sos mięsny, ser i beszamel. Na samym końcu musi znaleźć się makaron posmarowany beszamelem i rozsypujemy resztą sera. 
  7. Lazanię pieczemy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 % C. 
  8. Kiedy ser już ładnie się podpiecze lazanię wyciągamy i studzimy.
  9. Podajemy ciepłą posypaną szczypiorkiem. 
  10. Smacznego. 



Prześlij komentarz