TACOS Z KURCZAKIEM

25.09.2016
data:post.title
Tacos to proste, meksykańskie danie, składające się z małej tortilli wypełnionej nadzieniem. Tacos przygotowywane jest na setki sposobów. To kukurydziana tortilla, na której układa się farsz, polewa ostrym sosem i spożywa rękami. Jak dla mnie pycha :), dzisiaj wersja z kurczakiem i ostrym sosem.


                                                                   SKŁADNIKI :
  • kilka placków tacos z tego przepisu placki tacos
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju 
                                                                         SOS  : 
  • 1 puszka pomidorów 
  • 1/2 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 puszka kukurydzy
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • 3 ząbki czosnku, 
  • chilli w proszku do smaku
                                                                   DODATKOWO : 
  • sos czosnkowy 
  • kapusta pekińska, poszatkowana 
  • kolendra lub natka pietruszki do posypania 
  • czerwona cebula pokrojona w talarki
                                                                PRZYGOTOWANIE : 
  1. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, doprawiamy do smaku przyprawami i mieszamy. 
  2. Paprykę drobno kroimy, następnie na patelni rozgrzewamy olej i podpiekamy mięso z papryką, oraz przeciśniętym czosnkiem. Mieszamy do momentu aż mięso się upiecze oraz odparowania płynów. 
  3. Składniki sosu przekładamy do garnka, doprawiamy do smaku, gotujemy aż sos zgęstnieje. Jeżeli chcemy aby był ostry dosypujemy chilli. 
  4. Placki przed podaniem lekko podgrzewamy, smarujemy sosem, na to kładziemy porcję mięsa, kapustę pekińską, cebulkę czerwoną, polewamy odrobiną sosu czosnkowego i posypujemy kolendrą. Podajemy, smacznego.


2 komentarze