Składniki do zapiekania :
- 4 duże papryki czerwone
- 4 duże pomidory
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- gałązka tymianku
- sól
- 3 łyżki oliwy
Dodatkowo :
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 ziemniaki
- 1 marchew
- gęsta śmietana lub jogurt
- ugotowany makaron uszka Lubella
Przygotowanie :
- Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na kawałki. Pomidory i oczyszczona cebulę przecinamy na pół, Czosnek obieramy.
- Blaszkę najlepiej o wymiarach 25/ 30 wykładamy folią aluminiową, układamy w niej warzywa, posypujemy solą i polewamy oliwą a na wierzch kładziemy tymianek.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 * C, przez około 35-40 minut.
- Warzywa po upieczeniu nakrywamy szczelnie folią aluminiową i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Z papryki i pomidorów ściągamy skórkę i wszystkie warzywa przekładamy do miseczki.
- Ziemniaki i marchew gotujemy w bulionie do miękkości, następnie dodajemy upieczone warzywa, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie zupę blendujemy na gładki krem.
- Krem z papryki i pomidorów podajemy ciepły z kleksem gęstej śmietany.
- Polecam podać zupę w małych bulionetkach z grzankami lub makaronem.
taką zupkę zjadłabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, jest naprawdę pyszna :)
OdpowiedzUsuń