ZUPA SEROWA Z PARÓWKAMI I PIECZONĄ CUKINIĄ

07.09.2016
data:post.title
Zupa serowa, kremowa podana z podpieczonymi, pysznymi parówkami Henryk Kania, jest idealna na jesienne wieczory, smaczna i sycąca. Dodatkowo podałam ją z pieczoną cukinią i papryką, wyszła super pyszna.


                                                                   SKŁADNIKI : 
  • 200 g ziemniaków 
  • 100 g marchewki
  • 50 g selera
  • 1 łyżka masła
  • 1 litr bulionu
  • sól, pieprz, papryka w proszku do smaku
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka gęstej śmietany 
  • 100 g serka kremowego gouda
  • 100 g parówek HENRYK  KANIA  
  • 50 g żółtego sera żółtego, tartego
  • 100 g pokrojonej w kostkę cukinii 
  • 50 g czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki oleju 
  • garść grzanek 
  • natka pietruszki do ozdoby
                                                                PRZYGOTOWANIE : 
  1. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka z masłem i mieszając lekko podpiekamy. Po kilku minutach wlewamy bulion i gotujemy zupę 20 minut aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony serek, mieszamy aż się rozpuści. 
  2. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dodajemy przeciśnięty czosnek.  
  3. Całość blendujemy na gładki krem. Podgrzewamy i dodajemy część tartego sera żółtego, mieszamy aż się rozpuści. 
  4. Na oleju podpiekamy drobno pokrojoną cukinię, paprykę i pokrojone ukośnie parówki, doprawiamy papryką i szczyptą soli do smaku. 
  5. Na talerz nalewamy porcję zupy, kładziemy warzywa z parówkami i posypujemy serem, oraz grzankami. Dekorujemy natką pietruszki i podajemy. Smacznego. 


4 komentarze

  1. Jaka żółciutka! Pięknie się prezentuje. :)
    Zapraszam na nowy post! :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/09/07/kluski-z-jarmuzem-w-sosie-miodowo-balsamicznym/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pięknie się prezentuje, ser i cukinia, to musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis, pysznie to wygląda :-)
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń