SKŁADNIKI :
- 200 g ziemniaków
- 100 g marchewki
- 50 g selera
- 1 łyżka masła
- 1 litr bulionu
- sól, pieprz, papryka w proszku do smaku
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 100 g serka kremowego gouda
- 100 g parówek HENRYK KANIA
- 50 g żółtego sera żółtego, tartego
- 100 g pokrojonej w kostkę cukinii
- 50 g czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki oleju
- garść grzanek
- natka pietruszki do ozdoby
PRZYGOTOWANIE :
- Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka z masłem i mieszając lekko podpiekamy. Po kilku minutach wlewamy bulion i gotujemy zupę 20 minut aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony serek, mieszamy aż się rozpuści.
- Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dodajemy przeciśnięty czosnek.
- Całość blendujemy na gładki krem. Podgrzewamy i dodajemy część tartego sera żółtego, mieszamy aż się rozpuści.
- Na oleju podpiekamy drobno pokrojoną cukinię, paprykę i pokrojone ukośnie parówki, doprawiamy papryką i szczyptą soli do smaku.
- Na talerz nalewamy porcję zupy, kładziemy warzywa z parówkami i posypujemy serem, oraz grzankami. Dekorujemy natką pietruszki i podajemy. Smacznego.
Jaka żółciutka! Pięknie się prezentuje. :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy post! :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/09/07/kluski-z-jarmuzem-w-sosie-miodowo-balsamicznym/
Dziękuję za zaproszenie :)
UsuńJak pięknie się prezentuje, ser i cukinia, to musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, pysznie to wygląda :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :-)
http://www.mecooks.com