LEKKI SERNIK CAPPUCCINO NA ZIMNO

12.09.2016
data:post.title
Sernik cappuccino to ciasto które nie wymaga pieczenia tylko chłodzenia a przygotowuje się je bardzo szybko. Ciasto idealne na ciepłe dni i nie tylko, świetnie zaspokaja ochotę na kawę lub coś słodkiego. Przygotowałam go w formie okrągłej 24 cm.


                                                                   SKŁADNIKI : 
  • 800 g sera wiaderkowego
  • 330 ml śmietany 30 %
  • 2 cukry waniliowe
  • 8 łyżeczek żelatyny 
  • 1/2 szklanka wrzątku
  • około 1 szklanka cukru
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • 4 łyżki słodkiego kakao
  • duży kubek słodkiej kawy rozpuszczalnej
                                                           PRZYGOTOWANIE : 
  1. Okrągłą formie wykładamy folia spożywczą, na dno układamy namoczone w kawie biszkopty, tak aby zakryły cale dno tortownicy.
  2. Śmietanę ubijamy mikserem z 1 cukrem waniliowym i 2 łyżkami cukru. Ubijamy na sztywno. Po ubiciu odkładamy ją do lodówki.
  3. Do misy miksera przekładamy ser, 3-4 łyżki cukru, cukier waniliowy i miksujemy aż składniki się połączą. Następnie do sera dodajemy całą bitą śmietanę i rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę. Wszystko szybko mieszamy aż składniki się połączą.
  4. Masę serową dzielimy na dwie połowy, do jednej wsypujemy kakao ( lub cappuccino 3 łyżki ) i dokładnie mieszamy.
  5. Na biszkopty wykładamy masę serową ciemną, odkładamy do zamrażarki na 5 minut aby szybciej stężała, następnie wylewamy masę białą i odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Na wierzch ciasta układamy resztę namoczonych w kawie biszkoptów, następnie posypujemy ciasto obficie kakao słodkim lub gorzkim. Odkładamy sernik na kilka godzin do całkowitego stężenia.
  6. Kroimy na kawałki i podajemy, smacznego. 
                                                          Zapraszam na filmik :) 





1 komentarz