SKŁADNIKI :
- 800 g sera wiaderkowego
- 330 ml śmietany 30 %
- 2 cukry waniliowe
- 8 łyżeczek żelatyny
- 1/2 szklanka wrzątku
- około 1 szklanka cukru
- 1 paczka okrągłych biszkoptów
- 4 łyżki słodkiego kakao
- duży kubek słodkiej kawy rozpuszczalnej
PRZYGOTOWANIE :
- Okrągłą formie wykładamy folia spożywczą, na dno układamy namoczone w kawie biszkopty, tak aby zakryły cale dno tortownicy.
- Śmietanę ubijamy mikserem z 1 cukrem waniliowym i 2 łyżkami cukru. Ubijamy na sztywno. Po ubiciu odkładamy ją do lodówki.
- Do misy miksera przekładamy ser, 3-4 łyżki cukru, cukier waniliowy i miksujemy aż składniki się połączą. Następnie do sera dodajemy całą bitą śmietanę i rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę. Wszystko szybko mieszamy aż składniki się połączą.
- Masę serową dzielimy na dwie połowy, do jednej wsypujemy kakao ( lub cappuccino 3 łyżki ) i dokładnie mieszamy.
- Na biszkopty wykładamy masę serową ciemną, odkładamy do zamrażarki na 5 minut aby szybciej stężała, następnie wylewamy masę białą i odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Na wierzch ciasta układamy resztę namoczonych w kawie biszkoptów, następnie posypujemy ciasto obficie kakao słodkim lub gorzkim. Odkładamy sernik na kilka godzin do całkowitego stężenia.
- Kroimy na kawałki i podajemy, smacznego.
Zapraszam na filmik :)
Prezentuje się wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuń