SKŁADNIKI :
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka gęstej śmietany 18 %
- 150 g zimnego masła
- 3 żółtka
BEZA :
- 3 białka
- 1 łyżka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
JABŁKA :
- 1 kg jabłek
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru
- 100 g masła
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE :
- Mąkę wsypujemy na stolnicę lub misę robota, dodajemy pokrojone zimne masło, żółtka, cukier waniliowy, cukier puder, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagniatamy kruche, zwarte ciasto. Może się ono troszkę kleić ale takie ma być. Blaszkę o wymiarach 25/30 wykładamy papierem do pieczenia, na to rozkładamy, mokrymi rękoma ciasto ( nie trzeba je chłodzić ).
- Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kawałki. Masło rozpuszczamy w garnku, wsypujemy cukry i dodajemy jabłka. Prużymy około 10 minut cały czas mieszając. Zakręcamy gaz, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy.
- Na spód ciasta rozkładamy jabłka, ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 -180 %C.
- Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, Następnie dodajemy cukry i dalej ubijamy aż piana będzie gładka, na koniec wsypujemy mąkę i mieszamy.
- Ciasto wyciągamy z piekarnika i szybko rozkładamy bezę, ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy następne 10 minut.
- Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Po ostudzeniu posypujemy je cukrem pudrem i podajemy.
- Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, wtedy jabłecznik jest bardziej zwarty i się nie kruszy. Jenak i tak jest tak pyszny że znika pierwszego dnia.
Z tym maślanym posmakiem musiało być wyborne! :)
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło pyszne, masełko lekko czuć W jabłkach :) ciasto pyszne
Usuńperfekcyjnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń