MAŚLANY JABŁECZNIK Z BEZĄ

01.11.2016
data:post.title
Jabłecznik to moje ulubione ciasto, dzisiaj przygotowałam go z kruchym, delikatnym ciastem i jabłkami pieczonymi na maśle. Ciasto wyszło mega pyszne, polecam.


                                                                  SKŁADNIKI : 
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18 %
  • 150 g zimnego masła
  • 3 żółtka
                                                                         BEZA : 
  • 3 białka 
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
                                                                     JABŁKA : 
  • 1 kg jabłek
  • 1 cukier waniliowy 
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


                                                             PRZYGOTOWANIE : 
  1. Mąkę wsypujemy na stolnicę lub misę robota, dodajemy pokrojone zimne masło, żółtka, cukier waniliowy, cukier puder, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagniatamy kruche, zwarte ciasto. Może się ono troszkę kleić ale takie ma być. Blaszkę o wymiarach 25/30 wykładamy papierem do pieczenia, na to rozkładamy, mokrymi rękoma ciasto ( nie trzeba je chłodzić ).
  2. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kawałki. Masło rozpuszczamy w garnku, wsypujemy cukry i dodajemy jabłka. Prużymy około 10 minut cały czas mieszając. Zakręcamy gaz, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy.
  3. Na spód ciasta rozkładamy jabłka, ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 -180 %C.
  4. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, Następnie dodajemy cukry i dalej ubijamy aż piana będzie gładka, na koniec wsypujemy mąkę i mieszamy. 
  5. Ciasto wyciągamy z piekarnika i szybko rozkładamy bezę, ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy następne 10 minut.
  6. Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Po ostudzeniu posypujemy je cukrem pudrem i podajemy. 
  7. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, wtedy jabłecznik jest bardziej zwarty i się nie kruszy. Jenak i tak jest tak pyszny że znika pierwszego dnia.






3 komentarze

  1. Z tym maślanym posmakiem musiało być wyborne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto wyszło pyszne, masełko lekko czuć W jabłkach :) ciasto pyszne

      Usuń
  2. perfekcyjnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń