Ciasto biszkoptowe z truskawkową pianką to jedno z pyszniejszych i wprawdzie moje ulubione. Nie jest skąplikowane w przygotowaniu. Na wierzchu polane sezonowymi, mielonymi truskawkami z galaretką. Nic tylko zajadać.
BISZKOPT :
- 3 duże jajka
- 1/3 szklanka cukru
- 1/3 szklanka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
PIANKA TRUSKAWKOWA :
- 200 ml śmietanki 30 %
- 250 ml jogurtu naturalnego greckiego
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki cukru
- 2 duże łyżki żelatyny + 1/4 szklanka wrzątku
- 250 truskawek
MASA TRUSKAWKOWA:
- 1 galaretka truskawkowa + 1/2 szklanka wrzątku
- 250 g truskawek
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżka żelatyny + 1/4 szklanka wrzątku
DODATKOWO :
- truskawki do dekoracji
- listki mięty
PRZYGOTOWANIE :
- Całe jajka bijamy robotem aż będą puszyste jak piana, następnie delikatnie wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 % C.
- Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno, następnie wlewamy zblenderowane truskawki z jogurtem i resztą cukru oraz rozpuszczoną żelatynę.
- Biszkopt przecinamy wzdłuż na pół. Pierwszy blat ciasta umieszczamy w tortownicy, na to wylewamy truskawkową piankę i wkładamy ciasto do lodówki lub na dno zamrażalnika lub lodówki aż masa stężeje. Wyciągamy biszkopt, umieszczamy 2 blat ciasta i lekko go dociskamy. Odkładamy ciasto do lodówki na 2 godziny.
- Galaretkę rozpuszczamy w wodzie. Truskawki blendujemy, mieszamy z ostudzoną galaretką i cukrem. Pozostawiamy w lodówce, kiedy masa zacznie tężeć wylewamy ją na nasze ciasto i ponownie chłodzimy.
- Torcik truskawkowy dekorujemy truskawkami i miętą, kroimy na kawałki i podajemy.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanalu ;
Chyba się skuszę na taki wypiek ;) http://helphystyle.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń