CIASTO BISZKOPTOWE Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ + FILMIK

11 cze 2017
data:post.title
Ciasto biszkoptowe z truskawkową pianką to jedno z pyszniejszych i wprawdzie moje ulubione. Nie jest skąplikowane w przygotowaniu. Na wierzchu polane sezonowymi, mielonymi truskawkami z galaretką. Nic tylko zajadać.


BISZKOPT :
  1. 3 duże jajka
  2. 1/3 szklanka cukru
  3. 1/3 szklanka mąki pszennej
  4. 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  5. 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
PIANKA TRUSKAWKOWA :
  1. 200 ml śmietanki 30 %
  2. 250 ml jogurtu naturalnego greckiego
  3. 1 cukier waniliowy
  4. 4 łyżki cukru
  5. 2 duże łyżki żelatyny + 1/4 szklanka wrzątku
  6. 250 truskawek
MASA TRUSKAWKOWA:
  1. 1 galaretka truskawkowa + 1/2 szklanka wrzątku
  2. 250 g truskawek
  3. 2-3 łyżki cukru
  4. 1 łyżka żelatyny + 1/4 szklanka wrzątku
DODATKOWO :
  1. truskawki do dekoracji
  2. listki mięty
PRZYGOTOWANIE :
  1. Całe jajka bijamy robotem aż będą puszyste jak piana, następnie delikatnie wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 % C.
  2. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno, następnie wlewamy zblenderowane truskawki z jogurtem i resztą cukru oraz rozpuszczoną żelatynę.
  3. Biszkopt przecinamy wzdłuż na pół. Pierwszy blat ciasta umieszczamy w tortownicy, na to wylewamy truskawkową piankę i wkładamy ciasto do lodówki lub na dno zamrażalnika lub lodówki aż masa stężeje. Wyciągamy biszkopt, umieszczamy 2 blat ciasta i lekko go dociskamy. Odkładamy ciasto do lodówki na 2 godziny.
  4. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie. Truskawki blendujemy, mieszamy z ostudzoną galaretką i cukrem. Pozostawiamy w lodówce, kiedy masa zacznie tężeć wylewamy ją na nasze ciasto i ponownie chłodzimy.
  5. Torcik truskawkowy dekorujemy truskawkami i miętą, kroimy na kawałki i podajemy. 
       Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanalu ; 






 


1 komentarz

  1. Chyba się skuszę na taki wypiek ;) http://helphystyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń