DOMOWY SALCESON WIEPRZOWY + FILMIK

13 maj 2019
data:post.title
Salceson przygotowany w domu jest bardzo smaczny, wychodzi jego sporo, tak więc porcje można zmniejszyć. Jest zwarty, mięsny i rewelacyjny, osobiście za nim przepadam, polecam przepis. 


SKŁADNIKI :
  • 3 duże golonki z kością (około 3 - 4 kg )
  • zalewa na 2 litr wody 100 g peklosoli
  • 1 główka czosnku
  • 4 liście laurowe , 3 ziela, kilka kulek pieprzu 
  • osłonki do salcesonu 
                                                                  PRZYPRAWY : 
  • 1 łyżka soli lub trochę więcej
  • 1 łyżka z czubkiem żelatyny
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka czosnku suszonego
  • 1 łyżka kolendry mielonej
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 mała łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 mała łyżeczka ziela angielskiego, mielonego
  • 1 mała łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
                                                             PRZYGOTOWANIE : 
  1. Mięso z golonek oddzielamy od kości, kości odkładamy do lodówki, następnie mięso peklujemy. Do dużego kubka wsypujemy peklosól, wlewamy 1 szklankę wrzątku, dodajemy pokrojony czosnek z łuskami, liście, ziele i pieprz w ziarnkach, dokładnie mieszamy. Mięso umieszczamy w dużym garnku i zalewamy 2 litrami wody, wlewamy mieszankę z peklosolą. Całość odkładamy na 12-24 godziny do lodówki. 
  2. Po peklowaniu mięso wyjmujemy z zalewy, przekładamy do dużego garnka lub szybkowaru, zalewamy wodą aż mięso będzie przykryta i gotujemy do miękkości, aż mięso będzie się rozpadać. Odcedzamy je i lekko studzimy. Skórki oddzielamy od mięsa. Większe kawałki mięsa kroimy a małe to i tak się już rozpadły. Skórki rozrywamy w palcach aż powstanie z nich gęsta masa. 
  3. Wszystko teraz razem łączymy, wsypujemy również całe przyprawy, żelatynę i sól, salceson trzeba posolić aby sól była wyczuwalna. Dokładnie mieszamy i napełniamy osłonki, które zawiązujemy. Salcesony odkładamy do lodówki na 12 godzin. 
  4. Następna czynność to parzenie salcesonu, przekładamy go do garnka w którym się zmieści i parzymy 1 godzinę w temperaturze 75 % C. Następnie salceson wyjmujemy, układamy na desce i po ostudzeniu odkładamy do lodówki aż całkowicie zastygnie. 
  5. Jest już gotowy do jedzenia. Smacznego. 
                                     Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 




 

7 komentarzy

  1. czy musi być ta osłonka, jesli szynkowar jej nie wymaga?

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieknie wyglada,to napewno smak ma wspanialy,wczoraj dostalem szynkowar i zdecydowanie zajme sie tym przepisem.Pozdrawiam z Liverpoolu👍

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis,skorzystałam 2 raz.Pychota.



    OdpowiedzUsuń
  4. Gdzie kupić osłonki robię w rękawie do pieczenia mięsa nigdzie nie ma w naszej miejscowości proszę o wiadomość

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy moge uzyc do nadziewania jelit wolowych

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy moge uzyc do nadziewania jelit wolowych

    OdpowiedzUsuń