Ciasto czekoladowe z malinami jest przepyszne. Wyszło mi wilgotne i mięciutkie, idealne na deser i nie tylko.
SKŁADNIKI ;
- 5 jajek
- 100 g masła
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady deserowej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA :
- 330 ml śmietany 30 %
- 2 cukry waniliowe
- 250 g mascarpone
- 1 śmieanfix
- owoce i mięta do dekoracji
PRZYGOTOWANIE :
- Czekolady i masło przekładamy do garnka, ogrzewamy i studzimy.
- Całe jajka ubijamy mikserem na puszystą masę i stopniowo dodajemy rozpuszczone czekolady z masłem. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
- Ciasto wylewamy na tortownicę ( 22 cm ) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 % C, termobieg lub góra dół.
- Ciasto po upieczeniu pozostawiamy aby lekko opadło i ostygło.
- Zimną śmietanę wlewamy do misy robota, dodajemy cukry i ubijamy na najwyższych obrotach, następnie wsypujemy śmietnfix i chwilkę mieszamy. Dodajemy mascarpone i mieszamy aż wszystko się połączy.
- Na ciasto rozkładamy śmietanę i ozdabiamy owocami i miętą.
- Ciasto podajemy schłodzone.
Prześlij komentarz