PANCZKRAUT I GULASZ Z INDYKA + FILMIK

26 wrz 2019
data:post.title
Panczkraut, ślaska potrawa, składajaca się z ziemniaków i kiszonej kapusty. Jest to świetny dodatek do dań obiadowych. 


SKŁADNIKI : 
  • 500 g mięsa z indyka
  • 1 łyżka mąki do posypania mięsa 
  • 1 cebula 
  • przyprawa z indyka, sól, pieprz, papryka słodka i ostra
  • liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach
  • mąka z wodą do zagęszczenia sosu
                                                                PANCZKRAUT : 
  • 1 kg ziemniaków 
  • 0.5 kg kiszonej kapusty 
  • liść laurowy, ziela, pieprz, jarzynka
  • 1 śląska kiełbasa
  • sól, pieprz do smaku 
                                                              PRZYGOTOWANIE :
  1. Kapustę kiszoną należy wypłukać z nadmiaru kwasu i ugotować w wodzie z liściem, pieprzem i jarzynką.
  2. Mięso doprawiamy, obsypujemy mąką i podsmazamy, nastepnie dusimy z przyprawami do miękkości. Na koniec dodajemy pokrojoną cebulę i chwilkę jeszcze dusimy. 
  3. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy.
  4. Na patelni podpiekamy pokrojoną kiełbasę i łącznie z wyciśniętą kapustą dodajemy do ziemniaków, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie ubijamy tłuczkiem. 
  5. Ciepłe ziemniaki nakładamy na talerz i podajemy z gulaszem. 
                                 Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 


 

Publikowanie komentarza