Panczkraut, ślaska potrawa, składajaca się z ziemniaków i kiszonej kapusty. Jest to świetny dodatek do dań obiadowych.
SKŁADNIKI :
- 500 g mięsa z indyka
- 1 łyżka mąki do posypania mięsa
- 1 cebula
- przyprawa z indyka, sól, pieprz, papryka słodka i ostra
- liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach
- mąka z wodą do zagęszczenia sosu
PANCZKRAUT :
- 1 kg ziemniaków
- 0.5 kg kiszonej kapusty
- liść laurowy, ziela, pieprz, jarzynka
- 1 śląska kiełbasa
- sól, pieprz do smaku
- Kapustę kiszoną należy wypłukać z nadmiaru kwasu i ugotować w wodzie z liściem, pieprzem i jarzynką.
- Mięso doprawiamy, obsypujemy mąką i podsmazamy, nastepnie dusimy z przyprawami do miękkości. Na koniec dodajemy pokrojoną cebulę i chwilkę jeszcze dusimy.
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy.
- Na patelni podpiekamy pokrojoną kiełbasę i łącznie z wyciśniętą kapustą dodajemy do ziemniaków, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie ubijamy tłuczkiem.
- Ciepłe ziemniaki nakładamy na talerz i podajemy z gulaszem.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz